Parmas: minu tööpraktikas prokuratuuri kallutatuse näiteid pole (14)

Elo Mõttus-Leppik
Copy
Andres Parmas
Andres Parmas Foto: Justiitsministeerium

Valitsus kinnitas eile ametisse peaprokurör Andres Parmase, kelle sõnul ei ole tal tuua näiteid, kus prokuratuur oleks tegutsenud kallutatult või erapoolikult.

Millised hakkavad olema teie prioriteedid peaprokurörina? Mida saaks prokuratuuris senisest paremini teha?

Minu prioriteedid on eeskätt paika pandud siseministri ja justiitsministri omavahel kokku lepitud prioriteetides, nn Laulasmaa prioriteedid, seonduvad need kriminaaltulu parema jälitamise, kättesaamisega, raskete organiseeritud kuritegude vastase võitlusega, lähisuhtevägivalla, alaealiste suhtes toime pandud kuritegevusega – need asjad on peaprokuröri jaoks ministrite tasemel juba enne paika pandud.

Prokuratuurile on ette heidetud liiga pikki menetlustähtaegu ja andmete lekitamist avalikkusesse, mis lööb kahtlustatavad risti juba enne kohut. Kas nendel etteheidetel on alust?

Siin on mitu etteheidet välja toodud. Mis puudutab pikki menetlusaegu, siis siin ei saa rääkida prokuratuuri ainusüüst, vaid kriminaaljustiitssüsteem on tervik, mis algab uurimisasutustega ja lõppeb kohtuga, igas etapis on esinenud tõkkeid ja takistusi, mida on püütud ka kõrvaldada. Tulemust on näha, Eestis kulgevad kriminaalmenetlused keskmiselt kiiresti ja tulemuslikult.

Mina ei tea selliseid juhtumeid, kus prokuratuur oleks infot lekitanud. Kui on tekkinud kahtlustused, tahan kindlasti nende asjaoludega tutvuda, aga võimalik, et me peaksime selles osas olema veidi reserveeritumad, eeskätt just silmas pidades süütuse presumptsiooni, et mitte menetluse algetapis inimestele silte külge riputada.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles