Koos eestlastega Al-Asadis teeninud Läti sõdur: Iraani raketid oleksid elamupiirkonda tabades baasi hävitanud (2)

BNS
Copy
Al-Asadi sõjaväebaas Iraagis.
Al-Asadi sõjaväebaas Iraagis. Foto: Nasser Nasser / AP / Scanpix

Iraagis Al-Asadi baasis teeniva Läti väekontingendi komandöri Andris Bērziņši sõnul olid sõjaväebaasi tabanud Iraani raketid väga võimsad ning juhul, kui need oleksid tabanud kasarmupiirkonda, oleks Al-Asadi baas olnud hävitatud.

«Rünnak oli väga võimas. Ühele meie sõduritest on see juba kuues missioon. Ta on Iraagis olnud ja näinud mitmesuguseid rünnakuid, sealhulgas miinipildujatuld ja väikerakettide laskmist. Tema arvates oli see suurim ja kõige ohtlikum rünnak neist, mis on Iraagis seni olnud,» rääkis Bērziņš.

Läti sõjaväeohvitser selgitas, et seda laadi ballistilised raketid kannavad 600–900 kilogrammi lõhkeainet. Kui need oleksid tabanud baasi elamupiirkonda, oleks kahju tuntavam, baas oleks hävitatud. Et tabati vaid sõjalisi objekte, tundub kahju väiksem.

Bērziņš kinnitas, et teave Iraani raketirünnaku kohta saabus õigeaegselt ja sõduritel oli aega varjuda. «Me teadsime täpset rünnakuaega, mistõttu kõik lõppes suhteliselt hästi,» sõnas ta, öeldes, et lätlased olid löögipunktist nelja kilomeetri kaugusel.

Bērziņši sõnul oldi valmis ka selleks, et raketid kannavad keemiarelva.

Iraan tulistas kolmapäeval USA vägesid võõrustavate Iraagi sõjaväebaaside pihta 22 raketti. See oli vastus revolutsioonikaardi välisoperatsioonide juhi Qasem Soleimani tapmisele USA droonirünnakus.

Raketitabamuse saanud Al-Asadi baasis teenis ka Eesti kaitseväelaste kuueliikmeline väljaõppemeeskond, mis oli samuti rünnaku ajal baasist eemal. Väljaõppemeeskond ja Iraagi pealinnas Bagdadis operatsiooni Inherent Resolve staabis vanemstaabiohvitserina teeniv kolonel Tõnu Miil paiknesid pärast pingete lahvatamist ümber Kuiveiti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles