E-tindi maksumäär jättis Eesti viimaseks

Oliver Kund
, vastutav toimetaja
Copy
Sooduskäibemaks digiväljaannetele
Sooduskäibemaks digiväljaannetele Foto: Pm

Eesti on üks vähestest Euroopa maadest, kus e-raamatu ja lehe digitellimuse eest küsitakse sama toote paberversiooniga võrreldes kahekordset käibemaksu. Küsimus kääride kaotamisest jõuab valitsuskabinetti lähiajal, ent üksmeelt sealt esialgu ei paista.

Aasta lõpus saatis kultuuriminister Tõnis Lukas (Isamaa) rahandusministeeriumile ettepaneku maksuerisus paberraamatute ja digiväljaannete vahel kaotada. Eestis kehtib paberraamatutele ja ajalehtedele juba ammu üheksaprotsendiline sooduskäibemaks, ent nende e-analoogi eest tuleb tarbijal välja käia 20 protsenti käibemaksu, kuigi toote sisu on sama.

Aastaid oli selle põhjuseks Euroopas käinud vaidlus, kas e-raamat tuleks lugeda teenuseks või raamatuks. 2018. aasta lõpus muutus direktiiv, mis andis riikidele e-väljaannete maksumäära kehtestamisel vabad käed. Riburada ongi Euroopa riigid oma maksumäära kirjastajate, ajakirjanduse ja lugejate kaitseks alla viinud. Eesti on nüüd viimase nelja Ida-Euroopa riigi seas, kes seda teinud pole.

«Rahandusministeerium on praegu eitaval seisukohal,» tunnistas Lukas. Postimehe andmetel on rahandusministeerium ametkondlikuks kasutamiseks määratud kirjas küll päri, et maksuerisus tuleks kaotada, ent tõi välja, et seda saaks teha ka seeläbi, kui tõsta paberraamatute käibemaks tagasi 20 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles