Paljud nõukaaegsed lasteaiad ei vasta tervisekaitsenõuetele (3)

BNS
Copy
Lasteaed. Illustreeriv foto.
Lasteaed. Illustreeriv foto. Foto: Ove Maidla.

Suur osa Eesti lasteaedadest on pärit nõukogude ajast ja paljud neist ei vasta 2011. aastal kehtestatud tervisekaitsenõuetele, sest lastel napib neis nii mänguruumi kui ka õhku, edastas ERR.

Tüüpprojekti järgi ehitatud lasteaedu on pealinnas 20 ja nüüd on Tallinn otsustanud need maha lammutada. Tallinna haridusameti juhi Andres Pajula sõnul on aastakümneid tagasi ehitatud lasteaiad nii amortiseerunud, et nende kordategemine on kallim kui uue maja ehitamine. Liiatigi näevad nõuded ette, et aastaks 2030 peab iga lapse jaoks olema neli ruutmeetrit põrandapinda. 

«Kui me saame pärast renoveerimist seisu, kus lasteaias tohib rühmas olla kümme või 12 last, siis see ei ole normaalne,» ütles Pajula ERRile.

Kuigi kõik lasteaiad ei vaja renoveerimist, on pealinnal kümne aastaga vaja korda teha ligi sadakond lasteaeda. Ühe lasteaia remont läheb hinnanguliselt maksma viis kuni seitse miljonit eurot.

«Eelisjärjekorras alustame renoveerimist nendest lasteaedadest, kuhu võimalikult palju lapsi läheb ehk üle kümnerühmalistest lasteaedadest. Kui igas linnaosas neid ei ole, siis ka väiksemad. Oleks lootnud, et aastal 2020 oleks mõni lasteaed valmis saanud, aga teades seda, et sellega tegeleb linnavaraamet, siis ma loodan, et 2021. aastal on palju põhjust avada lasteaedu,» rääkis Pajula ERRile.

Kuna prognoositavalt hakkab laste arv lähiajal Tallinnas kiiresti vähenema, siis pole otstarbekas kõigi mahalammutatud lasteaedade asemele uusi ehitada.

Tallinnas on praegu 125 munitsipaallasteaeda ja enamik neist on ehitatud 40–50 aastat tagasi. Neist 125 vaid kümme on sellised, mis on ehitatud viimase 17 aasta jooksul. Ja veel kümme on viimase 17 aasta jooksul renoveeritud. Ülejäänud 105 lasteaiast lammutatakse umbes paarkümmend, kuid kõigi lammutatud lasteaedade asemele uut maja ei ehitata, vaid ligikaudu 80 maja tuleb põhjalikult renoveerida.

Seega lasteaedade arv Tallinnas väheneb. Põhjuseid on kaks. Esiteks tahab linn alles jätta eeskätt suuremad, 10–12 rühmaga lasteaiad. Teiseks väheneb laste arv pealinnas. Kui möödunud aasta seisuga oli Tallinnas ligi 26 000 lasteaiaealist last, siis aastaks 2025 on neid prognoosi järgi 1000 võrra vähem. Aastaks 2030 kahaneb laste arv 20 000-ni ning aastal 2040 on Tallinnas vaid 15 000 lasteaialast praeguse 26 000 asemel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles