Mihkelson: on üllatav, et Iraan selle avalduse tegi (17)

Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Marko Mihkelsoni sõnul oli Iraani võimude ülestunnistus Ukraina reisilennuki allatulistamise kohta üllatav.

Ta ütles, et usutavasti ei järgne avaldusele sõjalised vastusammud, vahendab rahvusringhääligu uudisteportaal.

«Pigem on üllatav, et Iraan selle avalduse tegi, sest veel reedel oli tunda, et nad pigem püüavad kinni mätsida seda, mis erinevate luureandmete põhjal toimus,» rääkis Mihkelson. «Ma arvan, et Iraan tegi õige sammu, et üles tunnistas.»

Küsimus on selles, kuidas uurimine ametlikult lõpule viiakse ja milline on näiteks kompensatsioon, mille Iraan peaks lennul hukkunute omastele maksma, sõnas Mihkelson.

Iraan võttis täna omaks Ukraina reisilennuki allatulistamise varem sel nädalal, nimetades seda andestamatuks veaks. 

Boeing 737 kukkus alla kolmapäeval Teherani lähistel lühikest aega pärast seda, kui Iraan oli korraldanud raketirünnaku USA vägede vastu Iraagis. Iraani samm USA vastu oli reaktsioon Ühendriikide droonirünnakule Bagdadi lennujaama lähistel, milles hukkus teiste seas Iraani tippkindral Qasem Soleimani. 

Lennufirma Ukraine International Airlines lennuki allakukkumisel hukkus 176 inimest. 

«Iraani Islamivabariik kahetseb sügavalt seda kohutavat viga,» ütles Iraani president Hassan Rouhani Twitteris.

«Relvajõudude sisejuurdlus on jõudnud järeldusele, et Ukraina lennuki kohutava õnnetuse ja 176 süütu inimese surma põhjustasid kahetsusväärselt inimliku eksimuse tõttu tulistatud raketid,» lisas ta.  

«Uurijad jätkavad selle tragöödia ja andestamatu vea [osaliste] tuvastamise ja [neile] süüdistuste esitamisega,» ütles president. 

Iraani sõjaväe avalduse järgi peeti Boeing 737-t vaenulikuks lennukiks ajal, mil vastasseisu oht oli väga kõrge, vahendas riiklik uudisteagentuur IRNA. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles