KOMMENTAAR. Aafrika püüab lõigata kasu uuest Hiina imperialismist (2)

Karin Kaup Lapõnin
, Aafrika-ekspert
Copy
2017. aasta keskel saatis Keenia president Uhuru Kenyatta esimese kaubarongi Mombasa sadamast teele pealinna Nairobi poole. Raudtee ehitati Hiina toel ning läks maksma ligi kolm miljardit eurot. 
2017. aasta keskel saatis Keenia president Uhuru Kenyatta esimese kaubarongi Mombasa sadamast teele pealinna Nairobi poole. Raudtee ehitati Hiina toel ning läks maksma ligi kolm miljardit eurot. Foto: TONY KARUMBA/AFP/Scanpix

Aafrikas on käes renessansiajastu – üle poole sajandi tagasi kolonialismist ja imperialismist vabanenud kontinent on noor, elujõuline ja rikas. Arenguks on aga vaja tohutult ressursse ning see seab Aafrika silmitsi uue Hiina imperialismiga.

See väljendub Hiina soovis kontrollida Aafrika maavarasid ja inimesi, aga ka tulevast majanduspotentsiaali. Erinevalt Lääne-Euroopast lähtunud koloniaalminevikust on aafriklased aga seekord mängus sees ja teevad ise oma valikuid.

1,3-miljardilise elanikkonnaga Aafrika suhted kommunistliku Hiinaga ulatuvad 1950. aastatesse, mil Hiina hakkas sõlmima kaubanduslepinguid ja looma sidemeid Aafrika vabastusliikumistega. Riik riigi haaval sõlmiti diplomaatilised suhted, mis said peatselt majandusliku sisu. Hiina näeb veel praegugi vaeva, et viimased Taiwani tunnustajad Aafrikas enda poole pöörata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles