Iraanlaste raev pöördus riigijuhtide vastu (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Sajad inimesed kogunesid laupäeva õhtul Teherani kesklinna Amirkabiri ülikooli juurde lennuõnnetuse ohvrite mälestustseremooniale, mis muutus aga peagi vihaseks protestiks võimude vastu. 
Sajad inimesed kogunesid laupäeva õhtul Teherani kesklinna Amirkabiri ülikooli juurde lennuõnnetuse ohvrite mälestustseremooniale, mis muutus aga peagi vihaseks protestiks võimude vastu. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Kui veel nädal tagasi kogunesid iraanlased tänavatele väljendama toetust riigij­uhtidele ja näitama oma paha­meelt eriüksuse kindrali Qassem Soleimani tapmise üle USA droonirünnakus, siis laupäevane ülestunnistus, et Ukraina reisilennuki tulistas kogemata alla Iraani revolutsioonikaart, suunas inimeste viha võimude vastu.

Eile valitses Teheranis pinev olukord: märulipolitsei ootas juba päeval kesklinnas ja ülikoolihoonete juures, mootorrattal revolutsioonikaardi liikmed patrullisid tänavatel ning erariietes julgeolekutöötajad olid valmis õhtuks kokku kutsutud meeleavaldusi ohjeldama. Inimesed liikusid rutakalt, pilk maas, et vältida politseinike tähelepanu, kirjeldasid uudisteagentuurid.

Sotsiaalmeedias levisid videolõigud kogunemisest ühe Teherani ülikooli juures, kus seltskond protestijaid hõikus: «Nad valetavad, et meie vaenlane on Ameerika. Meie vaenlane on siinsamas.»

Reutersi andmeil avaldasid inimesed pealinnas meelt veel teisegi ülikooli juures ning Azadi väljakul, lisaks Shīrāzi, Eşfahāni, Hamedani ja Orumiyeh’ linnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles