Sotsiaaltöötaja kahvlis: eelarve seab abistamisele piirid (5)

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Riigikohtu lahend täpsustab sotsiaalhoolekande seaduses sõnastatut ja ütleb muuhulgas, et sotsiaalabi osutamist ei tohi seada sõltuvusse seadusjärgsete ülalpidajate olemasolust või nende maksevõimest.
Riigikohtu lahend täpsustab sotsiaalhoolekande seaduses sõnastatut ja ütleb muuhulgas, et sotsiaalabi osutamist ei tohi seada sõltuvusse seadusjärgsete ülalpidajate olemasolust või nende maksevõimest. Foto: Madis Veltman / Postimees

Üksi elav eakas või puudega inimene, kes ei tule talvisel ajal toime eluruumide kütmisega, peab saama abi kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajalt. Uus riigikohtu lahend ütleb, et omavalitsus ei saa abi andmisest keelduda öeldes, et «teil on lähedased» või «meil pole raha».

Narva linna kohta tehtud riigikohtulahend ütleb selgesõnaliselt, et kui eluruume tuleb kütta iga päev, peab abi kütmisel olema tagatud ka nädalavahetustel. Vajadusel ka õhtutundidel.

Riigikohtu lahend tehti küll ühe linna kohta, kuid selle järgi peavad edaspidi käima kõik 79 omavalitsust. Piiavalt raha ja inimesi neli aastat tagasi kehtima hakanud sotsiaalhoolekande seaduse täitmiseks ühelgi neist praegu pole.

Tartu linna hoolekandeteenistuse juhataja Maarika Kurrikoff ütleb, et seaduse täitmine nõuaks rohkem raha, teenusepakkujaid ja tööjõudu. «Erandjuhtudel käiakse nädalavahetustel, mure inimese pärast jääb ka pärast töönädalat, aga see pole valdav praktika,» lisab ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles