Peeter Tali: mis kolmanda maailmasõja algus? Kas te pole märganud, et sõda juba käib? (17)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse osakonnajuhataja asetäitja kolonelleitnant Kaido Sirman tutvustas eile kaitseministeeriumis ajakirjanikele lisaõppekogunemise kontseptsiooni. Teda jälgib strateegilise kommunikatsiooni juht kolonel Peeter Tali.
Kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse osakonnajuhataja asetäitja kolonelleitnant Kaido Sirman tutvustas eile kaitseministeeriumis ajakirjanikele lisaõppekogunemise kontseptsiooni. Teda jälgib strateegilise kommunikatsiooni juht kolonel Peeter Tali. Foto: Jaanus Lensment

«Maailm on muutunud. Me elamegi nüüd sellises keskkonnas, mida eelmise sajandi teisel poolel ennustas Marshall McLuhan, kes tegelikult ei ole üldse sõjateadlane, vaid Kanada ühiskonnateadlane. Me elamegi globaalses külas,» rääkis NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsi keskuse asedirektor Peeter Tali Kuku raadio saates «Neeme Raud. Siin».

Muutunud on see platvorm, kus informatsioon liigub ja kus arvamused formeeritakse – see on digitaalne keskkond, millel on oma plussid ja miinused, jätkas Tali. «Paha lugu on aga see, et peavoolumeediat on seal hakatud sildistama ja selle mõju väheneb nagu lumememm, kes sulab märtsikuus.»

Kuna meediakanaleid on nii palju, siis on palju ka infot, mis meieni jõuab, ning selle hulgas on ohtrasti ka sellist, mis ei ole läbinud peavoolukanalite kontrolli. Tali sõnul ei ole mõtet infomeres minna seda teed, et enam mitte usaldada ajaproovile vastu pidanud või ka uusi peavoolu ajakirjanduslikke kanaleid – kuigi alternatiivsed kanalid üsna sageli sellele üles kutsuvad.

«Sõnum on selge – kõik ei ole selline nagu näib, ja ärge uskuge sotsiaalmeediat. See, mis levib Facebookis, ei ole kõik tõsi,» hoiatas Tali.

Juttu tuli ka eestikeelses sotsiaalmeedias äsjaste USA-Iraani vaheliste pingete ajal levima hakanud väidetest, et kolmas maailmasõda on alanud.

«Kuid mis kolmas maailmasõda? Kas te pole märganud, et sõda, infosõda, meie ümber juba käib,» ütles Tali.

Kuigi tänases maailmas võib muidugi tulla ka riikide/liitluste laupkokkupõrkeid, kus vastamisi on erinevad armeed, siis on sõjapidamise viisid ja vahendid oluliselt muutunud. Ja nii võimegi end leida sõjatandrilt, kui lülitame sisse arvuti, telefoni või mis tahes küberruumi sisenemise vahendi ning astume sealsesse inforuumi.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles