Paradiis kolmele naisele

Eva Kübar
, Filmikriitik
Copy
Saga Sarkola ja Satu Tuuli Karhu filmis «Maria paradiis». 
Saga Sarkola ja Satu Tuuli Karhu filmis «Maria paradiis». Foto: Kaader filmist

Soome, 1920ndate lõpp. Sadakond inimest tungleb karismaatilise Maria Åkerblomi järel, et haarata endale parimad voodikohad Helsingi lähistel​ maalilises maapiirkonnas Toivola häärberis. «Siin on meil hea!» ütleb Maria ning lambakari jookseb trepist üles. Nende hulgas ka 15-aastane orb Salome. Maamajas alustab tööd Åkerblomi järgijate sekt.

Neist tõestisündinud sündmustest ja Maria Åkerblomist, kes langes öösiti transsi ja hakkas jutlustama, kanaldades sõnu otse jumalalt ning hullutades nii sadu inimesi, räägib eelmisel nädalal esilinastunud Soome-Eesti koostööfilm «Maria paradiis». Kahtlemata maiuspala ajalooliste kostüümidraamade austajatele. Kõrvalrollides teeb kaasa ka Eesti näitlejaid: Rein Oja, Ott Aardam, Katariina Tamm jt.

Põhimõtteliselt on tegu kolme naise võimu-, armukadedus- ja armastuslooga. Rivaalitsemine, manipuleerimine, ebaausad võtted, sealhulgas mõnuga teise inimese valupunktidele rõhumine, on Maria paradiisis igapäevane reaalsus. Soome režissöör Zaida Bergroth on selle kõik hoolsalt küll usuhulluse ja ajastukastmega üle valanud ning seksuaalsuse nupu leige peale keeranud, kuid kolme naise suhe on traagelniit, mis hoiab süžeed koos ja tekitab pinget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles