Massilise sisserände tõkestamise seadus läbis esimese lugemise

BNS
Copy
Pagulased. Foto on illustreeriv.
Pagulased. Foto on illustreeriv. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Täna läbis riigikogus esimese lugemise massilise sisserände tõkestamise seaduse eelnõu.

Valitsuse algatatud väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse ja välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse muutmise seaduse eelnõuga võtab Eesti üle EL-i niinimetatud naasmisdirektiivi artikli 18. edastas riigikogu pressiesindaja.

Muudatused võimaldavad liikmesriigil olukorras, kus riiki saabub erakordselt suur hulk ebaseaduslikke sisserändajaid, muuta välismaalase kinnipidamise nõudeid.

Direktiiv lubab massilise sisserände korral riigisiseses õiguses sätestada pikemad tähtajad seadusliku aluseta viibiva välismaalase kinnipidamise õiguspärasuse kontrollimisel, pidada seadusliku aluseta viibivaid välismaalasi kinni väljaspool kinnipidamiskeskust ja loobuda perekondade majutamisel privaatsuse tagamise nõudest. Samuti on hädaolukorras põhjendatud piirata ebaseaduslikele sisserändajatele osutavate teenuste hulka.

Politsei- ja piirivalveameti  hinnangul on massilisest sisserändest põhjustatud hädaolukorraga tegemist, kui Eesti peab lühikese aja jooksul vastu võtma vähemalt 3000 välismaalast.

Eelnõu võimaldab tõkestada erakordselt suure hulga välismaalaste ebaseaduslikku sisse- ja läbirännet ning kehtestada õigusaktides erisused, mis võimaldavad massilisest sisserändest põhjustatud hädaolukorras kalduda kõrvale rahvusvahelise kaitse taotlejale või viibimisaluseta välismaalasele ettenähtud tagatistest ja teenustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles