Neveli Niit: «Start-up’i tehes langetad karme valikuid»

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Start-up-tegija Neveli Niit sai Soome ettevõtlusinkubaatorist kogemused ja teadmised, mida ülikoolist ei saa, ja juhib nüüd Veerenni loomelinnakus oma alustavat iduettevõtet.
Start-up-tegija Neveli Niit sai Soome ettevõtlusinkubaatorist kogemused ja teadmised, mida ülikoolist ei saa, ja juhib nüüd Veerenni loomelinnakus oma alustavat iduettevõtet. Foto: Remo Tõnismäe

Neveli Niidu idufirma kontor asub Baltika kvartalis, kus ta koos kahe kaastöötajaga kolme aasta jooksul selgeks kristalliseerunud äriideed arendab – see peaks aitama muusikutel end kontserdikorraldajatele paremini tutvustada. «Pane end ebamugavasse olukorda, sest kasv ja mugavus ei käi kokku,» rõhutas Niit intervjuus Aimar Altosaarele.

Nüüdseks poolteist aastat iseseisvalt oma iduettevõtet juhtinud Neveli Niit alustas tegutsemist tudengina ning aastatepikkune katsetamine, õppimine ja eksimine on andnud talle teadmise, milleks peab alustaja valmis olema, enne kui tuule tiibadesse saab.

Kuidas te ettevõtjaks hakkasite?

Alustasin filmitudengina Balti Filmi- ja Meediakoolis. Meil oli tuumik, kellega pakkusime teenuseid – reklaam, ülekanne, produktsioonid –, kuid siis tekkis küsimus, kuidas meile tasuda. Olime tavalised tudengid, eestvedajat ja ettevõtet ei olnud, me ei teadnud midagi raamatupidamisest ega muust sellisest.

Mu ema on väikeettevõtja ning tema pealt nägin, et mulle see sobiks. Tõuke andis Garage48 (arendusnädalavahetuste korraldaja – toim) üks eestvedajaid Kai Isand. Kohtusime Garage’i köögis, kus ta andis mulle esimese ülevaate start-up’ide maailmast. See seltskond tundus nii joovastav, kõik olid väga motiveeritud, pealehakkajad. Tahtsin olla osa sellest. Kuid kui sa ise ei ole start-upper, siis pole sa veel tõeline osa kogukonnast. Kui sa ei ole olnud ühelgi häkatonil, siis pole sa oma!

Kuidas tekkis ettevõtlusidee?

Loomehäkile oli tore minna oma ideega, milleks oli tollel ajal huvi teha paremaks filmimeeskondade töökorraldust. Kohtusin režissöör Franck Reisneri ja muusik Virgo Sillamaaga. Neil oli mõte teha midagi muusikamaastikul. Otsustasime oma ideed kombineerida. Minu ideel oli palju konkurente. Oleme sellega töötanud nüüd kolm aastat.

Mis olid esimesed sammud?

Kõigepealt oli vaja selgeks saada, mis on arendus, mis on meeskonnatöö. Saime kokku väga heade oskustega meeskonna. Kuid meil ei olnud teadmist, mida tähendab start-up’i tegemine, kuidas seda juhtida. Ei teadnud, kuidas leida õigeid lahendusi, kuidas ressursse ära kasutada. Mul oli null teadmist tarkvara arendamisest – ma ei teadnud midagi võrgutüüpidest ega sellest, kuidas toimub prototüüpide loomine. Pidime tiimis kõigepealt õppima selgeks ühise sõnavara. See oligi kõige-kõige algus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles