Henrik Kutberg: idufirmade lumepall lükati veerema 20 aastat tagasi

, majandusministeeriumi start-up-poliitika ja finantsinstrumentide ekspert
Copy
Henrik Kutberg.
Henrik Kutberg. Foto: Erakogu

Eesti idufirmad on end info- ja kommunikatsioonitehnoloogias (IKT) innovaatiliste lahenduste loojana tõestanud juba ligi 20 aastat. Lumepalli veerema lükkamisel võlgneme tänu varajastele innovaatoritele ja edulugude loojatele.

Näiteks on Skype panustanud tugeva IKT-riigi maine kujundamisse ning toonud esimesed rahastused meie start-up-ökosüsteemi. Skype’i asutajad ja töötajad loovad nüüd Eestis juba teisel ja kolmandal ringil uusi idufirmasid ning mitmed on oma kogemuse tulemusel hakanud mentoriteks ja ka investoriteks. Praegu näeme sama kordumas järgmiste edulugude, näiteks Transferwise’i ja Bolti puhul, kellega seotud inimesed on samuti agarad algajatele ja kogukonnale oma teadmisi jagama ning ka investeerima.

Eesti start-up-võrgustiku edu taga on olnud oma roll kapitalituru arendamisel. Riigikogu loodud Eesti Arengufond alustas koos erainvestoritega investeerimist otse Eesti start-up’idesse juba 2008. aastal, eesmärgiga arendada Eesti kapitaliturgu ja idufirmasid. Hoogne areng Eesti riskikapitali investeeringute turul jõudis üsna kiiresti faasi, kus erasektor suutis juba tegutseda riigi aktiivse toeta. Järgnes strateegiline otsus 2017. aastal pakkuda idufirmade sektorile kapitali otseinvesteeringute asemel eraturu kaudu. Kredex/SmartCapi abil alustas riik investeerimist kohalikesse riskikapitalifondidesse, mille tulemusel on meil nüüdseks seitse kogemustega riskikapitali fondijuhti, kes kõik toetavad kohalikke idufirmasid rahastuse, teadmiste ja võtmevõrgustike leidmisel. Ühtekokku jõuab riigi toel piirkonna ettevõteteni umbes 560 miljonit eurot era- ja riskikapitaliinvesteeringuid. Samuti jätkab riik KredExi kaudu investorina mitmesugustes fondides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles