Putin loob võimaluse Nazarbajevi triki kordamiseks (14)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Venemaad juhtinud Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi tandem lagunes pärast Putini eile avalikustatud Venemaa poliitilise süsteemi ümbertegemise kava, millele Medvedev viitas peaministriametist tagasiastumise põhjusena. 
Venemaad juhtinud Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi tandem lagunes pärast Putini eile avalikustatud Venemaa poliitilise süsteemi ümbertegemise kava, millele Medvedev viitas peaministriametist tagasiastumise põhjusena. Foto: Eduard Kornijenko/Reuters/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on tõsisemalt, kui esialgu paistis, võtnud ette Venemaa poliitilise süsteemi ümbertegemise. Üllatav kiirustamine põhiseaduse muutmisega ja peaminister Dmitri Medvedevi ootamatu tagasiastumine sunnivad küsima, mis põhjusel algas selline tormamine muutuste läbiviimiseks olukorras, kus Putini vastumeelsus muutustele on üldteada.

Putin tegi eilses iga-aastases föderaalses pöördumises, mis on Venemaa presidendi aasta tähtsaim kõne, kus ta esitab oma lähiaastate poliitika, ettepaneku põhiseaduse muutmiseks. Selle järgi muutub Venemaa võimutipu ülesehitus pärast 2024. aastat üksjagu. Kaks kõige olulisemat muudatust oleksid praegu suhteliselt vähetähtsa riiginõukogu rolli suurendamine ja selle fikseerimine põhiseadusliku organina ning Venemaa parlamendi rolli suurendamine, andes parlamendile ainuõiguse nimetada ametisse peaminister. Praegu nimetab peaministri ametisse president ning parlament kinnitab otsuse, tulevikus oleks vastupidi.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles