Talivili naudib sooja ilma

Silvi Lukjanov
Copy
Aina enam rohetavatele põldudele kujutab nüüd ohtu veel vaid järsku saabuv talvine ilm.
Aina enam rohetavatele põldudele kujutab nüüd ohtu veel vaid järsku saabuv talvine ilm. Foto: Teele Üprus

Niiske ja erakordselt soe talv võiks jätkuda, sest Inglismaa põllumehed ei närveeri selliste talviste ilmadega kunagi, miks siis Eesti omad peaksid. Aina enam rohetavatele põldudele kujutab nüüd ohtu veel vaid järsku saabuv talvine ilm, kuid seegi pole kuigi tõenäoline.

Tänavune soe talv ei pane Viljandi- ja Järvamaal teravilja kasvatavat Mägede OÜ juhti Raido Allsaaret muretsema. Vastupidi, nii võiks tema meelest lausa jätkuda, sest põllumehele on praegune olukord põldudel täitsa normaalne. „Palju hullem on, kui nüüd tuleb järsku talv paksu lume või suure külmaga, siis on põhjust muretseda,” lausus ta. Paks lumi külmetamata põllule võib kaasa tuua taimepealse osa haigused, mis viivad taime hukuni.

Seni maad katnud väikesed lumesahmakad ei tee hullu ka edaspidi. Need pole Allsaare põldudele tekitanud isegi ühtegi loiku. Seegi on vaid hea, sest loikudega põldudel võivad kaasneda kahtepidi mured. „Kui külmetab, siis loigu all olev taim võib kergesti hukkuda. Kui loik püsib põllul liiga kaua, tekib taime mädanemise oht. Kuid siiani kaob minu põldudel vihmavesi küll kõik kuhugi ilusti ära,” kõneles ta.

Väike külm teeb head

Veel märkis ta rahulikul häälel, et erakordsust ei maksa tänavuses talves väga näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles