Poolast ei tohi tellida tõendita linde ega loomseid saadusi

Copy
Poolat külastades ei või kaasa tuua ega sealt tellida sertifitseerimata linde või loomseid saadusi, näiteks sulgi, liha, mune, sh haudemune.
Poolat külastades ei või kaasa tuua ega sealt tellida sertifitseerimata linde või loomseid saadusi, näiteks sulgi, liha, mune, sh haudemune. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Aasta esimestel päevadel tuli juba teine linnugripiteade Poolast. Linnugrippi on Euroopas igal aastal diagnoositud, mistõttu jälgib Veterniaar- ja Toiduamet (VTA) olukorda maailmas pidevalt.

VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Hele-Mai Sammeli sõnul on Eesti suuremad linnufarmid juba praegu teadlikud erinevatest haigustest ja rakendavad bioohutusmeetmeid, et vältida haiguste levimist farmidesse.

„Paneme aga südamele, et praegu ei tasu Poolas olles külastada linnufarme, kuid kui seda on tehtud, tuleks riided ja jalanõud pesta/desinfitseerida ning Eestisse tulles vältida kokkupuudet linnufarmidega vähemalt 48 tundi,” selgitas Sammel.

Kindlasti ei tohi Poolat külastades tuua kaasa ega sealt tellida sertifitseerimata linde või loomseid saadusi, näiteks sulgi, liha, mune, sh haudemune. „Sedasi võib teadmatusest kaasa tuua haige linnu või haigustekitajaga saastunud saadusi ning haigus võib edasi kanduda ka meie kodulindudele,” hoiatas Sammel.

Linnugripp on väga nakkav viirushaigus, mis kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka. Kui tabandub mõni farm, siis kõik linnud hukatakse, sest nakatunud linde ei ravita. Samuti kehtestatakse liikumispiirangud lähiümbruses asuvatele linnufarmidele. (ME)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles