„Are Stockmannis” käiakse teise ringi kaupa ostmas kogu Eestist

Copy
MTÜ Mailane kaupluslao tuhandel ruutmeetril on kaupa seinast seina.
MTÜ Mailane kaupluslao tuhandel ruutmeetril on kaupa seinast seina. Foto: 2 × Toomas Šalda

Kuigi kliendid ja kohalik rahvas kutsuvad mittetulundusühingu Mailane teise ringi kaubaga kauplemise paika „Are Stockmanniks” ja veel mitme kõlava hellitusnimega, ütles perenaine Helve Matsalu tagasihoidlikult, et pigem on tegu ikkagi kaupluslaoga. Asub see Päriveres, endises Are, nüüdses Tori vallas, Tallinna-Pärnu maanteest poole kilomeetri kaugusel kunagises sovhoosi sigalas.

Kui GPSi ja hoone juures parkivaid autosid poleks, võiks tulija õige koha ülesleidmisega hätta jääda, aga seni on kõik kohale jõudnud. Kui väljast on sigade kunagine kodu väsinud ilmega, siis sisenemise järel avaneb täiesti teistsugune pilt ja kaubaküllus lööb silme ees kirjuks: kõikvõimalikud kodutarbed, nõud, valgustid, mänguasjad, mööbel, lugemisvara, kodumasinad, nipsasjad jms on kenasti ja loogiliselt tuhandele ruutmeetrile tutvumiseks sätitud.

Siin pakutava kauba hankimise eest kannavad hoolt peretütred Maia ja Merit Matsalu, kes valivad ja ostavad Põhjamaade ladudest ja laatadelt sobilikud esemed välja ning saadavad veoautodega siia. Ema Helve majandab kohapeal ja on rahul: „Mul poleks pärast töötuks jäämist muidu midagi teha olnud. Kes kuldses keskeas maal elavale naisele ikka tööd pakub? Aga praegu on tegevust, leiba ja isegi heategevuseks jätkub jaksu.”

Kümnendat aastat kaupluslaos toimetav naine selgitab, et jäi elupõlise zootehnikuna töötuks ja oli esialgu tuleviku osas üsna nõutu, aga tütrel tekkis mõte hakata Põhjamaadest Eestisse teise ringi kaupa tooma ja seda siin soodsa hinnaga edasi müüma. Asi võttis vedu, huvilisi jõuab siia sisuliselt kõikjalt Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles