Muhu lihatööstus pakub kohalikku lambaliha

Tiit Efert
Copy
Muhu Liha tootevalik.
Muhu Liha tootevalik. Foto: Tiit Efert

Muhu lihatööstus on võtnud eesmärgiks propageerida lambaliha söömist ja tegutseb selle nimel, et kodumaine toodang oleks soovijatele kättesaadav.

Eestlased on ühtpidi nagu lambarahvas ja teistpidi nagu ei ole ka. Villakandjaid on siinmail kasvatatud juba iidamast-aadamast, ehkki mitte kuigi arvukalt. Ühes majapidamises on olnud tavaliselt paar-kolm lammast ja neid kasvatati peamiselt villa pärast. Tänapäeval võib aga maanteede ääres näha mitmesajapealisi või suuremaidki lambakarju – nii kaugele, kui silm seletab, on rohumaad täis tipitud valgeid liikuvaid villatäpikesi.

Paraku ei ole lambaliha meil eriti populaarne ja Eesti karjamaadel rohtu näkitsenud lambad jõuavad valdavalt ikka teiste riikide ja rahvuste toidulauale. Kui restoranid tahavadki pakkuda lambaliha, ostavad nad seda samuti kaugelt.

Õnneks on olukord viimastel aastatel hakanud paranema ja leidub ka restorane, kus saab kohapeal kasvanud lammaste lihast valmistatud roogasid. Siis on menüüs kindlasti märge, et tegu on kodumaise toorainega.

Muhulased haarasid initsiatiivi

Sellest suundumusest kinni võttes otsustasidki Muhu karjakasvatajad ja jahimehed 2017. aastal kokku tulla ja luua Muhu Liha tulundusühistu, et Muhusse rajada võimalus oma loomade liha kohapeal väärindada ja pakkuda.

Tulundusühistu üks asutaja ja eestvedaja Kadri Kask ütles, et kui Muhumaal on ligi 2000 püsielanikku, siis suvel kasvab elanike arv mitu korda. Lisaks liigub läbi masside viisi turiste, kes tunnevad huvi kohaliku toodangu vastu. Sellelt pinnalt tekkiski idee väärindada kohapeal kasvatatud lambaid, veiseid ja kütitud ulukeid. Muhu Liha tulundusühistu koondab Muhu saare lamba- ja veisekasvatajaid ning jahimehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles