Keskerakond valis Tartu abilinnapea kandidaadiks Aleksandr Širokovi (8)

Copy
Praegu erakonnatu Aleksandr Širokov on Peipsiääre vallavanem.
Praegu erakonnatu Aleksandr Širokov on Peipsiääre vallavanem. Foto: Margus Ansu

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatus valis neljapäeval toimunud koosolekul Tartu abilinnapea kandidaadiks Aleksandr Širokovi.

Keskerakonna Tartu piirkonna juhi Jaan Tootsi sõnul oli juhatusel veel üks kandidaat, kes taandas end. Tema nime ei soovinud Toots öelda.

Praegu Peipsiääre vallavanemana töötav 41-aastane Aleksandr Širokov astus 2018. aasta 19. novembril Erakonna Eesti 200 liikmeks ning kogus kolm ja pool kuud hiljem selle nimekirjas riigikogu valimistel 453 häält. Läinud aasta 13. septembril astus ta Eesti 200st välja. 

Enne seda oli Širokov olnud Keskerakonna liige, kuid 2017. aasta septembris visati ta koos veel mitmekümne liikmega erakonnast välja. Põhjuseks toodi kodupartei vastu kandideerimine mõnes valimisliidus.

Jaan Tootsi sõnul pakkusid Aleksandr Širokovit abilinnapea kandidaadiks mitu juhatuse liiget. «Teda tuntakse Tartus. Ta on Tartus keskkoolis käinud ja ülikoolis, kus ta lõpetas majandusteaduskonna,» lisas Toots. Tartu piirkonna juhi sõnul on Širokovi tugevuseks see, et tal on suur majandus- ja poliitiline kogemus. «On igati sobiv inimene,» ütles Toots.

Tootsi sõnul lubas Širokov abilinnapea kandidaadiks valituks osutudes esitada avalduse uuesti Keskerakonda astumiseks.

Kui Jaan Toots sai mullu septembri lõpus Keskerakonna Tartu piirkonna juhiks, siis mõned päevad hiljem soovis pea kogu piirkonna juhatus, et Tartu abilinnapead Monica Rand ja Madis Lepajõe lahkuksid ametist. Põhjuseks toodi toona, et Rand ei pühenda ennast piisavalt erakonnale.

7. novembril sõitsid Tartusse õhku klaarima  Keskerakonna esimees Jüri Ratas, juhatuse liige Mailis Reps ja peasekretär Mihhail Korb. Tollel novembrikuu õhtul pärast 4,5 tundi arutelu kirjutas Monica Rand alla lahkumisavaldusele, mille järgi pidi ta ametist lahkuma 1. jaanuariks.

Ometigi tuli Rand tööle, kuna Jaan Toots tema sõnutsi ei pidanud kinni kokkuleppest, mis sai 7. novembril sõlmitud. Ranna sõnul oli kokkuleppe osaks, et Toots pakub talle head töökohta.

Selle nädala kolmapäeval hääletati Monica Rand erakonnast välja. Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbi sõnul hääletas 11 juhatuse liiget Monica Ranna väljaheitmise poolt, kaks oli vastu ja üks jäi erapooletuks.

Korbi sõnul oleks Monica Rand võinud erakonda edasi jääda, kui ta oleks järginud Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse otsust ja ennast abilinnapea kohalt taandanud.

Jaan Toots ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut, et Ranna väljaheitmisel ei olnud küsimus mitte tema töös, vaid väljaütlemistes ja käitumises teiste erakonna liikmetega.

Kuna Monica Rand on korduvalt öelnud, et tema ise tagasi ei astu, siis jääb Tootsile üle tema vastu volikogus umbusaldus korraldada. Tartu volikogus on umbusaldushääletuse algatamiseks vaja kokku saada 13 voliniku toetus ning umbusaldamiseks 25 häält.  Koalitsioonil (Reformierakond ja Keskerakond - toim.) on kokku 27 häält, ent keskerakondlased Aadu Must ja Irina Panova Ranna umbusaldamisega kaasa ei lähe. Tootsile jäävad vaid viis keskerakondlase häält ja Reformierakonnal oleks 20 häält, kui siingi kõik on nõus Ranna vastu hääletama.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles