RMK juht: oleme Kurgjal metsa raiunud ette antud reeglite järgi (11)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Metsaraie Kurgjal.
Metsaraie Kurgjal. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaal Kurgja metsas ei ole kohalike elanike meelepaha põhjustanud raietöödega liiale mindud, leiab Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juht Aigar Kallas.

Aigar Kallas selgitas «Esimeses stuudios», et lageraie on üks metsamajandamise viise, mis annab kõige efektiivsema võimaluse metsa uuendada. Mis Kurgjasse puutub, siis sealne riigimets jõudis Kallase sõnul sellisesse vanusesse, kus oli aeg see maha raiuda ning uus mets asemele istutada.

Piirkondades, kus elab rohkem rahvast, püüab RMK võtta kohalike võimudega või kogukondade esindajatega kontakti ja kavandatavast raietööst rääkida. Kurgjal võis Kallase arvates probleem tekkida seetõttu, et RMK esindajad ei teadnud, kellega ühendust võtta.

RMK juht möönis, et Kurgja raiemahtude kohta avaldatud andmed erinevad. On räägitud koguni 80 hektarist, kuid Kallase sõnul on seal raiekohti 12-15 ning metsa on kavas maha võtta ühtekokku 35 hektaril.

Mis puutub ornitoloogide väitesse, et raietöödega kahjustati Kurgjal kanakulli pesitsuskohti, siis see ei vasta Kallase sõnul tõele: kanakulli pesa ei asu riigimaal ning RMK ei saanud seda kuidagi häirida.

«Oleme teinud raiet nende reeglite järgi, mis on looduskaitsjate poolt, konkreetselt keskkonnaameti poolt ette antud. Ehk siis me ei tohi minna pesakohale liiga lähedale, aga kui teeme raiet kaugemal ja teeme sellisel perioodil, kui linnud ei pesitse, siis me pesakohta ega seda lindu ja pesitsemist ei häiri. Ja seda me tõepoolest teinud ei ole,» ütles Kallas.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles