Jüri Ratas kohtus Rootsi peaministriga

Brita-Maria Alas
Copy

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Rootsi peaministri Stefan Löfveniga, et rääkida kahepoolsetest suhetest, majandusest, Euroopa Liidu teemadest ja välispoliitilisest olukorrast.

«Rootsi on meie lähedane partner ja sõber, kellega teeme palju koostööd,» ütles peaminister Jüri Ratas. Tema sõnul on Rootsi ja Eesti Euroopa Liidus lähedased partnerid ja kahel riigil on väga head majandussuhted. Lisaks on Eesti tänavu Põhja- ja Baltimaade koostöö eestvedaja, mis soodustab riikide vahel tihedamaid kohtumisi.

Euroopa Liidu teemadel rääkides puudutasid peaministrid kliimapoliitikat ja tulevase eelarvekava läbirääkimisi. «Toetame mõlemad ELi kliimaneutraalsuse eesmärki aastaks 2050. Järgmine pikaajaline eelarve peab aitama kaasa ka kliimaeesmärkide saavutamisele ning seetõttu on oluline, et selle üldmaht võrreldes praeguse perioodiga ei väheneks,» ütles Ratas.

Rahvusvahelisest olukorrast rääkides rõhutas Ratas, et olukord Lähis-Idas peab lahenema. «Rootsit puudutas väga valusalt ja lähedalt Iraanis toimunud lennutragöödia. Tunnen südamest kaasa kõikidele hukkunute lähedastele,» ütles peaminister. Samuti loodab ta olukorra selgusele: «Loodame, et Iraan teeb täielikku koostööd ja rahvusvahelised spetsialistid saavad asjasse tuua täieliku selguse.»

Peaminister arutas Löfveniga ka rahapesuvastase võitluse tõhustamist. «Peame laskma järelevalveasutustel ja politseil teha oma tööd,» ütles Ratas ja sõnas, et ka Rootsi ametkonnad on Eesti peamised partnerid.

Lisaks rääkisid Ratas ja Löfven Eesti soovist saada Arktika Nõukogus vaatlejastaatus.

Täna õhtul kohtub Ratas ka Eesti kogukonnaga Rootsis. «Siin paikneb üks vanemaid, suuremaid, aga ka aktiivsemaid eestlaste kogukondi maailmas. Meile on oluline nende tegemisi võimalikult palju toetada,» ütles peaminister.

Valitsuse üks eesmärk on ülemaailmse eestluse hoidmine ja arendamine, et head ja veelgi tugevamad omavahelised suhted püsiksid. Rahvastikuministri juhtimisel koostatakse 2020. aasta juuliks Globaalse Eesti programm, mis alates 2021. aastast asendab praeguse Rahvuskaaslaste programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles