Mati Kaal pälvis elutöö eest kõrge tunnustuse (4)

Brita-Maria Alas
Copy
Mati Kaal
Mati Kaal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

1975–2016 loomaaeda juhtinud Mati Kaal pälvis Maailma Loomaaedade ja Akvaariumide Assotsiatsioonilt auliikmelisuse. 

14. jaanuaril teatas Maailma Loomaaedade ja Akvaariumide Assotsiatsioon (World Association of Zoos and Aquaria) Mati Kaalu auliikmeks tunnustamisest. Tallinna loomaaeda juhtinud Kaal pälvis WAZA Nõukogult selle kõrge tunnustuse pikaaegse pühendumuse ja panuse eest loomaaedade kogukonna arengusse.

«Härra Kaal on andnud märkimisväärse panuse Tallinna loomaaia arendamisse, Eesti loodushoiu- ja hariduse edendamisse ja ohustatud liikide kaitsmisse. On ülimalt meeldiv, et härra Kaal on nii pikka aega mänginud sedavõrd olulist rolli ülemaailmses loomaaedade ja akvaariumide kogukonnas,» märkis WAZA kõneisik Gavrielle Kirk-Cohen Tallinna loomaaiale. 

Mati Kaal oli meeldivalt üllatunud: «Kui kristalselt aus olla, siis on see minu jaoks vägagi liigutav teade. Olen ju 48 aastat olnud loomaaianduses tegev ja kui WAZA , loomaaedade maailmaorganisatsioon, mis ühendab juhtivaid teaduspõhiselt tegutsevaid loomaaedu üle kogu maailma, on pidanud vajalikuks teha niisugune otsus, siis võib uskuda, et kõik see 65% minu senisest elust pole siiski olnud pelgalt tühikargamine.»

WAZA auliikmelisus on tunnustus, mis võtab kokku Mati Kaalu rolli kolmes märkimisväärselt erinevas ning keerulises ajaetapis: loomaaia edendamise Nõukogude Liidu piiratud tingimustes, keerukal üleminekuperioodil ning sellele järgneva Tallinna Loomaaia arenduse. Kaalu algatusel toimub amuuri leopardi ja euroopa naaritsa liigikaitseline tegevus. Eluaegne WAZA liikmelisus võimaldab Mati Kaalul jätkata osalemist ühenduse globaalsetes ettevõtmistes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles