Johnson hoiatas Putinit seoses Skripali mürgitamisega

BNS
Copy
Boris Johnson ja Vladimir Putin Liibüa konverentsil 19.01.
Boris Johnson ja Vladimir Putin Liibüa konverentsil 19.01. Foto: Alexei Nikolsky/AP/Scanpix Baltics

Briti peaminister Boris Johnson hoiatas pühapäeval Berliinis Vene presidenti Vladimir Putinit seoses Moskva jultunud rünnakuga endise topeltagendi Sergei Skripali vastu 2018. aastal, teatas Downing Street.

Johnson ütles oma esimesel kohtumisel Putiniga pärast Briti peaministriks saamist mullu juulis, et Venemaa «hoolimatu keemiarelvade kasutamine ja jultunud katse tappa süütuid inimesi Suurbritannia territooriumil ei tohi korduda», teatas tema kantselei avalduses.

Endine GRU polkovnik Skripal mõisteti 2006. aastal süüdi riigireetmises. Ta kandis Venemaal karistust luuramises Suurbritannia kasuks, kuni president andis talle 2010. aastal amnestia spioonivahetuseks Venemaa ja USA vahel. Ühendkuningriik pakkus Skripalile varjupaika ja kodakondsust. 

2018. aasta 4. märtsil leiti Sergei ja Julia Skripal teadvusetuna Salisburys. Briti uurijad jõudsid järeldusele, et nende vastu kasutati närvimürki Novitšok. Järeldusi kinnitas Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon. 

Briti võimud süüdistasid Skripalide tapmise katses Venemaad, mis on omakorda süüdistusi eitanud.

Selle vahejuhtumi tõttu saadeti Ühendkuningriigist välja 23 Vene diplomaati, millele Moskva vastas samaga.

Johnson ja Putin kohtusid pühapäeval Saksamaa pealinnas Liibüa-konverentsi kõrvalt.

Downing Streeti teatel ütles Johnson Putinile, et ei kavatse normaliseerida kahepoolseid suhteid enne, kui Venemaa loobub destabiliseerivast tegevusest, mis ohustab Suurbritanniat ja tema liitlasi, samuti «meie kodanike julgeolekut ja meie kollektiivset julgeolekut».

Kreml teatas varem, et Putin ja Johnson arutasid kahepoolseid küsimusi ja olukorda Liibüas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles