Soome kardab Eesti kaudu smugeldatud kanu ja mune (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Sel aastal on esinenud linnugripi juhtumeid ka juba Euroopas. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin ning kõik haiged ja kahtlased linnud hävitatakse. Pildil partide gaasikambris hukkamine Prantsusmaal.
Sel aastal on esinenud linnugripi juhtumeid ka juba Euroopas. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin ning kõik haiged ja kahtlased linnud hävitatakse. Pildil partide gaasikambris hukkamine Prantsusmaal. Foto: BOB EDME/AP/SCANPIX

Eesti kaudu ebaseaduslikult imporditud haudemunad ja kanad tekitavad Soome ametites muret, sest illegaalsete lindude tervislik seisund pole teada ning Kesk-Euroopas möllava linnugripi haiguspuhang võib jõuda ka Soome.

Soome toiduameti loomatervise osakonna vanem veterinaarametnik Virva Valle rääkis, et ametil on tekkinud kahtlus, et riiki tuuakse ebaseaduslikult kodulinde ning haudemune. Statistikat smugeldatud lindude arvu kohta paraku pole, sest tegevus ei jäta jälgi. «Eesti piiril pole süstemaatilist tollikontrolli, kuna mõlemad meie riigid kuuluvad Euroopa Liitu,» ütles ta.

Sellele, et haudemunade ja lindude müük käib Eesti kaudu, viitavad Valle sõnul reklaamid ja kuulutused, mida internetis jagatakse, kuid lindude tegelik päritoluriik võib olla hoopis mujal, ka väljaspool Euroopa Liitu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles