Erakondade reitingud: Eesti 200 toetus on aasta kõrgeimal tasemel (7)

BNS
Copy
Erakonna Eesti 200 esimees Kristina Kallas
Erakonna Eesti 200 esimees Kristina Kallas Foto: Mihkel Maripuu

Ajal, mil Refomierakond naudib jätkuvalt ülekaalukat liidripositsiooni, on ka Eesti 200 toetus tõusnud, saavutades viimase jooksva aasta kõrgeima taseme, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati viimasest küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8, Keskerakonda 23 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 15 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9,4, Eesti 200 7,2 ning Isamaa 6,6 protsendiga. Alates eelmise aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlemist alustas, pole Eesti 200 toetus kordagi nii kõrgel tasemel olnud. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 44,1 ja opositsioonierakondi 42,2 protsenti vastajatest. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles