Kaitsja tahab Okunevi jõugu protsessile Aegi, Vaherit ja Rahumäge (1)

BNS
Copy
Niinimetatud Okunevi jõugu kriminaalasjas taotleb üks kaitsja kohtusse tunnistajana justiitsminister Raivo Aegi ning politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri kutsumist.
Niinimetatud Okunevi jõugu kriminaalasjas taotleb üks kaitsja kohtusse tunnistajana justiitsminister Raivo Aegi ning politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri kutsumist. Foto: Erakogu

Niinimetatud Okunevi jõugu kriminaalasjas taotleb üks kaitsja kohtusse tunnistajana justiitsminister Raivo Aegi, politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri ning kunagisest riigikogu liikmest ettevõtja Jaanus Rahumäe kutsumist.

Tuntud võlaküti Lembitu Kiti kaitsja Indrek Repnau leiab, et Rahumägi, Vaher ja Aeg oskavad anda ütlusi episoodides, mis puudutavad restoraniärimeeste Hubert Hirve ja Pavel Gammeri kriminaalasjas süüdistatuna kohtu all olnud Hando Hanschmidtilt võla nõudmist.

Väidetavalt üritati selle kolmiku osalusel lahendada Hanschmidti võlgnevust, mille sissenõudmisega tegeles Lembitu Kitt. Võlgnevus pärinevat ebaõnnestunud Norra lõheärist, millest on varem kirjutanud ka Eesti Ekspress. Lõheäriga seoses kahtlustas keskkriminaalpolitsei Hanschmidti ka kelmuses, kuid lõpetas uurimise kannatanu protestist hoolimata.

Eelmisel nädalal selgus, et kuritegeliku ühenduse moodustamises ja juhtimises süüdistatav Gennadi Okunev läks riigiprokuratuuriga oma karistuses kokkuleppele. BNSile teadaolevalt läks lisaks Okunevile kokkuleppele ka tema jõugu siseringi kuuluv Sergei Popov. Samas otsustab prokuratuuriga sõlmitud karistusleppe kinnitamise veel kohus.

Sama kriminaalasja teiste süüdistatavate üle läbirääkimised veel kestavad ning järgmine istung on kavandatud märtsi lõppu. 

Riigiprokuratuur süüdistab Gennadi Okunevi jõugu juhtimises ning 11 meest sellesse kuritegelikku ühendusse kuulumises, kokku sai süüdistuse 14 inimest.

Riigiprokurör Kati Reitsaku sõnul oli Okunev juba alates 1990. aastastest omandanud Eesti kuritegelikes ringkondades autoriteetse positsiooni.

«Kriminaalmenetluse käigus tuvastati, et Okunev lõi hiljemalt 2013. aastast kuritegeliku ühenduse, mille eesmärk oli panna toime narko- ja varakuritegusid ning pakkuda kurjategijatele ning ühenduse «kaitse» all olevatele isikutele ja äriühingutele tavakeeli öeldes «katust». Kuritegeliku tulu teenimiseks, ühenduse positsiooni säilitamiseks ning ühenduse tegevuse finantseerimiseks panid ühenduse liikmed toime isikuvastaseid kuritegusid, väljapressimisi ja kelmusi,» ütles prokurör. 

Riigiprokuröri sõnul võib kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendite pinnalt öelda, et tegemist on sisemise hierarhia ja niinimetatud ühiskassat omava püsiva struktuuriga, mis tagas ühenduse tegevuse ka ajal, mil erinevad liikmed viibisid vanglas. 

«Kuritegelikul teel saadud tulust osa maksmine ühiskassasse tagas nii ühenduse liikmetele kui ka nendega töötavatele kurjategijatele ühenduse kaitse ja toetuse,» märkis prokurör.

Gennadi Okunevi süüdistatakse kuritegeliku ühenduse loomises, juhtimises ning ühendusse liikmete värbamises ja sellesse kuulumises süüdistatakse Stepan Tšiptšikovi, Vadim Starõhhi, Lembitu Kitti, Anatoli Russinit, Eduard Letti, Robert Dudenust, Kirill Hahajevit, Nikita Artemjevit, Valentin Uzlovi, Sergei Popovi ja Vladimir Ponomarjovi.

Peale kuritegelikku ühendusse kuulumise on Stepan Tšiptšikovile, Lembitu Kitile, Anatoli Russinile, Robert Dudenusele ja Kirill Hahajevile esitatud süüdistus väljapressimises. Stepan Tšiptšikovile ja Valentin Uzlovile esitati täiendavalt süüdistus kelmuses, Kitt sai lisaks süüdistuse eraviisilises jälituses ja ahistavas jälitamises ning Vladimir Ponomarjov kehalises väärkohtlemises.

Nikolai Bleskov ja Margo Jüris ei kuulunud süüdistuse järgi kuritegelikku ühendusse, kuid Bleskovile esitati süüdistus väljapressimises ja eraviisilises jälituses ning Jürisele esitati süüdistus kelmuses.

Kriminaalasjas on arestitud vara summas üle 490 000 euro, mille hulgas sularaha üle 100 000 euro. Lisaks on ühe süüdistatava kinnisvarale seatud keelumärked 206 000 euro  ulatuses.

Kriminaalasja uuris keskkriminaalpolitsei ning uurimist juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles