Karin Niinas: sõnum pressiesindajale: massikommunikatsiooni ajastu sai läbi!

Karin Niinas
Copy
Peaminister Jüri Ratas on näiteks kaks korda oma Facebooki lehel vastanud otse-eetris inimeste kommentaariumis esitatud küsimustele.
Peaminister Jüri Ratas on näiteks kaks korda oma Facebooki lehel vastanud otse-eetris inimeste kommentaariumis esitatud küsimustele. Foto: Kuvatõmmis

Praegune arusaam valitsusasutuste kommunikatsioonist pärineb suuresti 1930. aastatest, mil informatsioon suunati ruuporite abil otse elanikkonna kõrvadesse. Ühesuunalise infoliikluse ajastu on praeguseks lihtsalt läbi ja kas seda peaks üldse võtma traagiliselt? Sugugi mitte.

Meedia on harjunud suhtuma valitsuskommunikatsiooni kui poliitikute personaalsesse vahendisse oma isiklike eesmärkide saavutamisel, ent püüame mõelda seekord teisiti. Oleks küüniline käsitleda suhtekorraldust pelga manipuleerimise tööriistana. Ehk on viis, kuidas suudab valitsus informatsiooni oma tegevuste kohta rahvani viia, hoopis osa meie demokraatiast ja selle kestlikkusest. Kui inimesed ei tea või ei soovi teada, millega riik tegeleb, seisame tõsise probleemi ees, õigem oleks isegi öelda, et me juba oleme selle probleemi sees.

Just teadmatus riigijuhtide tööst on peamisi põhjuseid, miks valijad üle maailma kalduvad võimust võõranduma ja eelistama selliseid poliitikuid, kes võtavad kommunikatsiooniosakonna töö enda kätte ja räägivad valijatega lihtsas ja neile arusaadavas keeles. Paljudel valijatel on tekkinud hea uue ilma keerukuse vastu allergia ja sestap pöörduvad nad aina enam lihtsate ja etteantud sõnumite poole. Nad kõnnivad ringi poes, kus on liiga palju kaupa, aga lai valik ei tee õnnelikumaks, vaid pigem hirmutab. Keegi võiks tulla ja öelda, mida osta, ja nad ostavad!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles