Mare Roosileht: edukas põlevkivipööre eeldab kohalike teadlaste panust

Mare Roosileht
Copy
Mare Roosileht.
Mare Roosileht. Foto: Meelis Meilbaum

Ida-Virumaa kõrgkoolid veavad üleminekut süsinikuneutraalsusele, kirjutab TTÜ Virumaa kolledži direktor Mare Roosileht.

Arutelu põlevkivi väärindamise teemal on keset lumevaba jaanuari kuumaks läinud. VKG juhatuse esimees Ahti Asmann on osutanud, et Euroopa Liidu poolt Eestile põlevkivienergeetikast loobumise kompensatsioon katab vaid tühise osa sektori loodavast lisandväärtusest. Euroopa Komisjoni volinik Kadri Simson selgitab aga, et tegemist on vaid esmaste toetustega.

Ida-Virumaa poole vaatavad poliitikud ühelt poolt süüdistavalt põlevkivi kaevandamise ja elektritootmise tõttu. Teisalt aga haletsevalt seoses suurte koondamistega.

Debatis Eesti üleminekul ELi kliimaneutraalsuse eesmärkidele on õnneks ka teadlased hakanud rohkem sõna võtma ja selgitustööd tegema. Näiteks küsimus, kas põlevkivi eelrafineerimise tehast on vaja või mitte, puudutab meid kõiki.

Põlevkivienergeetika tuleviku küsimuste tuum on teadus, haridus ja innovatsioon. Ida-Virumaal on suurepärased eeldused anda tugev panus põlevkivipöördesse, kuna siin asuvad kolm kõrgharidusasutust: Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledž (sh Põlevkivi Kompetentsikeskus), TÜ Narva kolledž ning Tallinna Tervishoiukõrgkooli filiaal, lisaks Ida-Virumaa kutsehariduskeskus.

Möödunud aasta detsembris toimunud õiglase ülemineku ümarlaual küsis üks ajakirjanik, mis saab Virumaa kolledžist, kui põlevkivi enam elektritootmiseks ei kaevandata. Kas ülikool pannakse kinni?! Tegelikult vastupidi, just muudatustega avanevad nii meil kui ka teistel ülikoolidel uued võimalused nii teaduse, hariduse kui ka innovatsiooni osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles