Pähkla forell kasvab allikavees

Tiit Efert
Copy
Taneli Leivati sõnul on välikasvanduses kasvanud ka­lad kõige kvaliteetsemad. „Meil on kõik kontrollitud. Vesi on puhas ja toit kvaliteetne.”
Taneli Leivati sõnul on välikasvanduses kasvanud ka­lad kõige kvaliteetsemad. „Meil on kõik kontrollitud. Vesi on puhas ja toit kvaliteetne.” Foto: Tiit Efert

Kuressaarest mõne kilomeetri kaugusel Pähkla külas asub kalakasvatus, kus forellid täiesti omanäolistes tingimustes kasvavad.

Neid kasvatustingimusi pakub Pähkla külas maapinnale tungiv Saaremaa suurimaid, veerikkamaid ja sügavamaid allikaid, mida kutsutakse Põhjatuks.

See saab alguse siit 40 kilomeetri kauguselt Viidumaa kõrgustikult. Allikas toidab kasvandust aasta ringi kristallselge veega ja hoiab basseinide temperatuuri suvel ja talvel 5 ja 14 soojakraadi vahel. Alla viie kraadi korral muutuvad kalad nii uimaseks, et loobuvad toidust. Üle 14kraadises vees aga hakkavad levima haigused. Allikavee enda temperatuur on aasta läbi seitsme kraadi ringis.

Pähkla Põhjatu allikaile rajas Saare Kalur kalakasvanduse juba aastakümneid tagasi. Pärast suure kalamajandi lagunemist läks hingusele ka Pähkla kasvandus. Praegused omanikud soetasid kinnikasvanud tiikide ja lagunenud hoonetega kasvanduse 2003. aastal pankrotipesast. Kasvanduse alal vohas pilliroog ja võimutses võsa.

Kohalik vesi ja kohalik kala

Nüüdseks on nõukogudeaegne kasvandus tundmatuseni muutunud ja omandanud modernse ilme. Pähkla vähi- ja kalakasvanduses on töötlemisliinid, suitsutsehh, külmkambrid ja muud seadmed.

Omaaegse kasvandusega ühendabki tänast vaid ligi 10meetrise läbimõõduga allikas, mis Pähkla kalakasvatuse basseine oma sinakasrohelisest sügavusest üleskeeva puhta veega varustab.

Tegelikult on vesi kasvanduses korduskasutuses. Ööpäeva jooksul vahetub veest keskeltläbi viiendik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles