Legendaarne lihatööstur: Riik raiskab meeletult raha (1)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Pikaaegne lihatööstur Maie Niit pani enda ettevõttele aluse 30 aastat tagasi. Ta käib praegugi omanikuna tööl abiks. „Mul on vedanud, sain omal ajal 55aastaselt pensionile,” ütles ta.
Pikaaegne lihatööstur Maie Niit pani enda ettevõttele aluse 30 aastat tagasi. Ta käib praegugi omanikuna tööl abiks. „Mul on vedanud, sain omal ajal 55aastaselt pensionile,” ütles ta. Foto: Maarius Suviste

81aastane Maie Niit lööb oma rajatud ettevõttes siiani iga päev kaasa. Tema sõnul süveneb üha ettevõtja mure – kui maksud, riigilõivud ja palgad tasutud, siis ettevõtte arenguks enam raha ei jätku. Samas aga riik raiskab raha, lisas ta.

Hiljuti möödus 30 aastat päevast, mil tollal 51aastane Maie Niit hakkas Otepää lähedale Vana-Otepää külla lihatööstust rajama.

„Öeldi, et mis sa teed, näed palju vaeva ja teed tööd, oled öösiti üleval ja vahel nutad,” meenutas Eesti lihatööstuse grand old lady, Otepää Lihatööstuse Edgar üks omanik ja kauaaegne juht Maie Niit. „Aga mul oli hirmus tahe teha. Olin ju 1967. aastal lõpetanud EPA lihatehnoloogia eriala cum laude. Oma tööstus tuli ära teha. Ma ei andnud järele."

Kulus kaks aastat asjaajamist, enne kui endise sovhoosi suurfarmi asemele tuli lihatööstus. 1992. aasta aprillis oli esimene tööpäev.

„Oleme üks haruldasemaid lihatööstusi, kes tegi endisest suurfarmist lihatööstuse. Kõik hooned, mis siin olid, on kohandatud. Oleme ka juurde ehitanud,” rääkis Niit. „Näiteks oli siin suur küün. Vahetasime katuse ära ja tegime sinna autopesula, seal on ka kitlite pesu, puukuur ja komposteerimisväljak. Kõik ühe katuse all. Mitte midagi ei ole niimoodi, et lammutasime maha ja tegime täiesti uue.”

Ettevõtja tõdes, et kui nad alustasid, oli võimalik uuendusi teha. „Tollal raha jätkus. Palgad ei olnud siis nii suured ja inimesed elasid ka ära. Aga nüüd – vaja oleks küll, aga enam ehitada ei saa.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles