Kasvataja jaoks on tšillihooaeg alanud

Tiit Efert
Copy
Tšillid.
Tšillid. Foto: Tiit Efert

Jaanuari lõpus ja veebruari alguses plaanivad kõik Eesti suuremad tšillikasvatajad seemned pottidesse külvata, et need jõuaksid sügiseks enne külma ja pimedust valmis saada.

Tšillikasvatajate seas Eesti ühes kogenumas ja suuremas Tamme Aiandustalus sai tšillikasvatus alguse 15 aastat tagasi. Aastate jooksul on perenaine Heli Viedehof proovinud paljusid sorte kasvatada, aga kõige suurema kasvuhoonepinna annab ta ikka ühele Aasiast toodud tšillisordile, mille nime ta täpselt ei teagi. „Eks ta on siin ristunud ka teiste sortidega ja meie taluga kohanenud. Kuju ja maitse on aga säilinud,” rääkis Viedehof. Seda tšillit kasutab ta oma toodete vürtsitamiseks ja paneb marinaadina purki. Tänavu plaanib ta kuni tuhat taime jälle kasvama panna, mille seemned ise eelmisest aastast alles hoidnud.

Nõuandeid tšillikasvatajale

Viedehofi sõnul on tšilliseemnete külvamiseks parim aeg jaanuari esimestest päevadest kuni märtsi alguseni. Tema soovitab seemed külvata nelja-viie kaupa 1–1,5 cm sügavusele niiske külvimullaga täidetud väikestesse pottidesse. Külvamiseks sobivad ka turbatabletid, mis peavad eelnevalt olema niisutatud ja kuhu seejärel seemed külvatakse ühe-kahe kaupa.

Seemnete kiireks idanemiseks tuleb külvidega anumad paigutada võimalikult sooja kohta (26–29 kraadi), sest siis idanevad seemed juba nädalaga. Jahedal aknalaual kestab idanemine terve kuu. „Mina ei soovita taimi pikeerida, sest see vigastab juuri, mille tagajärjel tekib paariks nädalaks taimedel kasvuseisak,” ütles Viedehof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles