Sooja talve tõttu raiutakse tänavu metsa vähe (17)

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Järjest kordunud pehmed lumevaesed talved on Eestis väikese metsatehnika soetamisele hoo sisse andnud. Pildil teeb 2,5 tonni kaaluv Soomes valmistatud Usewood Combo harvendust 35aastases kaasikus. Pinnas on suhteliselt märg, aga läbivajumist pole karta.
Järjest kordunud pehmed lumevaesed talved on Eestis väikese metsatehnika soetamisele hoo sisse andnud. Pildil teeb 2,5 tonni kaaluv Soomes valmistatud Usewood Combo harvendust 35aastases kaasikus. Pinnas on suhteliselt märg, aga läbivajumist pole karta. Foto: Erakogu

Rohkem kui kunagi varem mõjutab tänavu talviseid metsatöid soe ilm, mis juba praegu on tekitanunud mõne sortimendi defitsiidi ja mõne metsa ülestöötaja pankroti, puidu hind aga kerkida ei taha.

Pärast eelmise aasta teise poole anomaaliat ja puiduhindade järsku kukkumist on praegu näha paranemise märke ja hinnad on jäänud püsima metsaomaniku jaoks enam-vähem vastuvõetavale tasemele.

Kui aasta tagasi võis deklareerida, et puidu hind on viimase kümnendi kallim, tegi see muidugi peavalu puidutööstusele, sest tooraine eest tuli maksta vähemalt kümnendiku võrra rohkem kui 2018. aasta alguses. Metsaomanikele ja -firmadele oli see hea uudis. Männipalgi hind ületas 83 €/tm, kasepaku eest sai 122 ja kasepaberipuu eest 55 €/tm. Kõik rühkisid saagide ja langetusmasinatega metsa ja nii sündis vähemalt viimase paari­kümne aasta rekordiline raiemaht. Keegi pole seda otsesõnu ja ametlikult välja öelnud, aga hinnanguliselt küündis see mullu 14 miljoni tihumeetrini.

Tänavu aga võib tulla viimaste aastate väikseim raiemaht, sest ilmaolud ei soosi metsatööd.

Metsa ületöötamisele ja puiduveole spetsialiseerunud ettevõtetest öeldakse keerutamata, et olukord on vilets – heal juhul jagub teenustööd vaid ühele harvesterile, kuigi neid võib olla ettevõttes kolm-neli, raiutud puitu kokku või vahelattu vedada enamikel lankidest ei kannata, metsaveoautod seisavad paljudel juba kaks kuud, giljotiiniga saab kõvemal pinnasel hädaga kraaviservi puhastada. Ka rasked puiduhakkurid ei pääse tihtilugu metsaservadesse varutud oksa- ja raidmehunnikutele ligi, nii et ka see töö suures plaanis toppab.

Mõni ettevõte on hakanud juba tehnikat maha müüma.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles