Katri Raik: «Für Oksana» – Narva pärislaul?

Katri Raik
, riigikogu liige (SDE)
Copy
Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Mihkel Maripuu

Nublu ja Gameboy Tetrise video laulule «Für Oksana» kutsub vaatama päris Narvat: nõukamajasid Kreenholmis, veehoidlat, sealseid garaaže ja lähedal asuvat helesinist laguuni, kirjutab riigikogu liige Katri Raik (SDE).

Nublu ja Gameboy Tet­rise «Für Oksana» noppisid 2019. aasta Eesti muusikaauhindade jagamisel kolm preemiat, muuhulgas parima laulu oma. Ongi väga lahe laul.

«Für Oksana» refrääni «А это жизнь, это карма. Эй, привет, город Нарва» teavad kõik Eesti noored. Ka need, kes sõnagi vene keelt ei oska või ei räägi. Nende vanemad loodavad salamisi, et vahest annavad need kaks lauset motivatsiooni vene keelt õppida. Mitte ainult õppida, vaid ka selgeks õppida.

Nublu ja Gameboy Tetrise laulu on nimetatud ka ülieriliseks integratsiooniprojektiks. Kindlasti langes see viljakale ja ette valmistatud pinnasele. See on laul, mis puudutas eestlaste hingekeeli, vastutuse hingekeeli. Kuulub ju Narva Eestile ja Narva inimestele.

Pealegi, kes siis viimastel aastatel Narvas ei ole käinud! Kui kümme aastat tagasi pidi ilmtingimata suvel Pärnu rannas päevitama, siis kahel viimasel aastal oli lausa kohustuslik Narvat külastada ja «Kremli ööbikuid» vaadata. Narva on justkui kodune eksootika.

Narva tulemine on sündmus ja sellest räägitakse kodus kuid. Narva on saanud nii Viljandile, Võrule kui ka Pärnule hulga lähemale. Ja Narva ise harjus Eestiga peaaegu ära.

«Für Oksana» ei jäta külmaks ka Narvat. Kellele meeldib, kellele mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles