Sisutuid uusaastakõnesid numbrile 110 tehti vähem kui mullu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei hädaabinumbrile tehti tänavu vähem kõnesid.
Politsei hädaabinumbrile tehti tänavu vähem kõnesid. Foto: Peeter Langovits

Möödunud aastavahetusel anti üle Eesti politseile kõige rohkem teada erinevatest rahurikkumistest ning ilutulestiku kasutamisest. Pidustustega iga-aastaselt kaasnev mõtlematult tehtud kõnede ja uusaastasoovide laviin jäi tänavu väiksemaks.

Tühikõnesid siiski oli ning nende seas suur hulk ka joobes isikute kõnesid, kes ei osanud öelda oma helistamise põhjust või kelle kõne sisu ei olnud oma iseloomult hädaabikõne.

Politsei hoiatab, et sellised kõned võivad kaasa tuua tõelisele abivajajale abi hilinemise. Korduvalt tühikõnesid teinud inimese saab aga ka vastusele võtta.

Ajavahemikul 31. detsembrist kella 20st kuni järgmise päeva hommikul kella 8ni laekus hädaabinumbrile 110 üle Eesti kokku 2224 kõnet, mis on 250 kõnet vähem kui eelmisel aastal sama ajaga (toona tehti 2474 kõnet).

Vahetult aastavahetusel (kella 23st 01ni) laekus kõnesid 586, mida on 61 võrra mullusest vähem. Tavalisel nädalavahetusel tehakse kella 20 ja 8 vahel üldjuhul ca 1200 kõnet ning südaööle eelneval ja järgneval tunnil ca 400 kõnet.

Kõige rohkem helistati numbrile 110, et teatada kaklustest, öörahu rikkumistest ning ilutulestiku kasutamisest selleks mitte ettenähtud kohas.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori asetäitja Tarmo Miilits ütles, et kõigi reaalsete abivajajate rõõmuks on viimase paari aasta jooksul hakanud vähenema need kõned, kus politseile head uut aastat soovitakse või lihtsalt rääkida tahetakse.

«Tundub, et suurenenud on inimeste teadlikkus sellest, et asjatu kõne võib pikendada abi jõudmist hädasolijani Politseile suunatud õnnitlused ja tervitused jõuavad üha rohkem meieni läbi Facebooki või infotelefoni 612 3000, mis on selleks tarbeks oluliselt mõistlikum viis,» ütles Miilits.

Juba 2010. aasta algusest on töös kogu PPA töövaldkonna infokõnesid teenindav kliendiinfo number 612 3000. See loodi eesmärgiga vähendada hädaabinumbrile laekuvaid mitteoperatiivseid kõnesid ning luua üks kontakt kõigi PPA teenuste kohta teabe küsimiseks.

Näiteks saab sealt infot erinevate dokumentide taotlemise, vastuvõtuaegade kontaktide, aga ka teisaldatud sõidukite jms kohta. Kliendiinfo number 612 3000 töötab esmaspäevast reedeni kella 8-18.

30. detsembrist kuni eilseni laekus politseile 170 teadet kuritegudest, väärtegusid registreeriti 739 korral. Rasketest kuritegudest esines üks tapmine.

Inimvigastusega liiklusõnnetusi oli viis, milles sai viga viis inimest. Alkoholijoobes tabati 49, narkojoobes kolm sõidukijuhti. Aastavahetusel toimetati kainenema 87 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles