«Mereteadlase tööst paremat eriala on raske ette kujutada!»

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Urmas Lips mereandmete kogumiseks mõeldud allveeliuguriga MIA.
Urmas Lips mereandmete kogumiseks mõeldud allveeliuguriga MIA. Foto: Eesti Mereinstituut

Ainsa mereala inimesena oli tänavuse 114 teenetemärgi saaja hulgas Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi merefüüsika osakonna juhataja professor Urmas Lips. Kui küsisin professorilt, kas ta oskab aimata, mille eest president otsustas talle Valgetähe IV klassi teenetemärgi anda, vastas Lips esialgu tagasihoidlikult, et ega ta isegi tea.

Mis muljed jäid osalemisest Antarktika 200 ekspeditsioonilaeva Bellingshausen meeskonnas? Kas saite seal ka teadustööga tegeleda?

Eelmisel aastal õnnestus osaleda Admiral Bellingshauseni reisi ühel etapil. Olin pardal Lissabonist Kanaarideni. Peamine ülesanne oli mul mereteadlaste esindamine ja sadamates peetud kohtumistel sel teemal esinemine või kaasa rääkimine. Näiteks külastasime Lissabonis sealset geograafiaseltsi, Madeiral kohalikke keskkonnakaitsjaid ja Gran Canarial meie koostööpartnerit, autonoomsete seadmete arendamisega tegelevat PLOCANi keskust.

Admiral Bellingshauseni reisist on ainult väga head mälestused. Nii meeskond kui ka kaasreisijad moodustasid sellise ühtse pere, kellega purjetaks uuesti ja veel kaugemalegi. Igas sadamas, kuhu jõudsime, kohtusime alati ka sealsete eestlastega ja need kohtumised olid meeldivad. Endiselt saab kinnitada, et toimekaid eestlasi on igas sadamas ja saarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles