Stelmach ja Raudne osalesid ühel elamisloakoosolekul, kutseta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne.
Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne. Foto: Illustratsioon: Alari Paluots

Kuigi siseministeeriumi elamislubade arutelul ekspoliitikud Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne ei osalenud, võis neid kohata majandusministeeriumi elamislubade arutelul. Samas rõhutab majandusministeerium, et emmale-kummale ega nende firmadele seal osalemiseks kutset ei saadetud.

14. novembril majandusministeeriumis peetud välismaalaste seaduse teemalisel ümarlaual osales 12 inimest, kellest neli olid ministeeriumi ametnikud. Neile lisandusid kaubandus-tööstuskoja, Eesti Tööandjate Keskliidu ja Trigon Capitali esindajad. Kohal oli ka kaks Teenusmajanduse koja esindajat ning Nikolai Stelmach, kes esindas OÜd Advisory Partners, ning Indrek Raudne, kelle nime taga oli märgitud esindatava organisatsioonina riigikogu.

Samas ütles majandusministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda, et kumbki viimati mainitutest ei saanud üritusele isiklikku kutset, samuti ei kutsutud neid osalema kas siis Advisory Partnersi või riigikogu esindajatena.

«Indrek Raudne ei olnud kutsutud riigikogu esindajana, vaid saabus Teenusmajanduse Kojale ja/või Finance Estoniale saadetud kutse alusel,» täpsustas Ruuda.

Tema sõnul saatis ministeerium kutsed üldaadressile (Teenusmajanduse Koda) või organisatsiooni juhi aadressile (Finance Estonia) ega küsinud uksel, kumma organisatsiooni delegatsiooni ta täpselt kuulus. Seda, kas Stelmach osales üritusel samuti emma-kumma organisatsiooni esindajana, ta hetkel kinnitada ei osanud.

Ruuda meenutas, et nii majandus- kui siseministeeriumiga võtsid enne elamisloakvootide jaotust muutva eelnõu kehtestamist ühendust Teenusmajanduse Koda ja MTÜ Finance Estonia, kelle kirjalike ettepanekute kohaselt peaks iga-aastasest piirarvust tervelt 1/3 (ehk 448) olema ette nähtud elamislubadeks ettevõtluseks.

2011. aastal on koos majandusministeeriumi palutud suurendusega see arv 195.

«Ettepanek oli motiveeritud nende organisatsioonide eesmärkidest Eesti finants- ja äriteenuste sektori arendamisel, nähes Eesti kui stabiilse ja usaldusväärse finants- ja maksukeskkonnaga riigi võimalusi Eestisse teiste riikide ettevõtete tüüpstruktuuride (fondijuhtimine, varahaldus jne) asutamisel ning neile teenuste pakkumisel,» meenutas Ruuda.

Siseministeerium kirjutas eelmisel nädalal riigikogu korruptsioonikomisjonile, kus teatas, et nende ja nende allasutuste korraldatud elamisloa-aruteludel ei osalenud ei Raudne ega praegugi riigikokku kuuluv tema äripartner Siim Kabrits. Korruptsioonikomisjon saatis taolise päringu detsembri keskel nii sise- kui majandusministeeriumile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles