Rein Oidekivi: Austria gambiit

Rein Oidekivi
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur
Copy
Vladimir Putin aastal 2018 toonase Austria välisministri pulmas.
Vladimir Putin aastal 2018 toonase Austria välisministri pulmas. Foto: ALEXEI DRUZHININ/AFP

Nõndanimetatud Ibiza-afäär on tõstatanud küsimused Putini Venemaa mõjuvõimust Austria poliitikas, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Rein Oidekivi.

Heinz-Christian Strache, Austria asekantsler ja parempopulistliku Vabaduspartei (FPÖ) esimees, on 2019. aasta kevadel oma karjääri, meele- ja heaolu tipus. Siis lahvatab Austria viimaste aastate suurim poliitiline skandaal, mida hakatakse nimetama Ibiza afääriks. 17. mail avaldavad Saksamaa mõjukad meediaväljaanded Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung samal ajal videosalvestuse 2017. aasta juulikuust. Ühes värvitute-värviliste jookidega hästi varustatud Ibiza villas istuvad ja arendavad vestlust Strache, FPÖ asejuht Johann Gudenus, viimase abikaasa Tajana ja külaline, noor naine, kes tutvustab ennast venelanna Aljona Makarovana.

Aljona ütleb end olevat Vene­ oligarhi Igor Makarovi, gaITERA, praeguse nimega ARETI ettevõtete grupi asutaja ja omaniku lähisugulane. Huvi on investeerida Austriasse umbes 250 miljonit eurot. Otse pangaarvele ei taha panna, raha polevat täies ulatuses legaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles