Raievaidluses langeb fakt emotsiooni ees (52)

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Arborist Heiki Hanso ütleb, et kliimasoojenemisega on meile jõudnud uusi haigusi nagu saare surm ja tamme äkksurm (inglise keeles sudden oak death). Ta võtab parasjagu erakinnistul maha puud, mille küljes seene viljakeha.
Arborist Heiki Hanso ütleb, et kliimasoojenemisega on meile jõudnud uusi haigusi nagu saare surm ja tamme äkksurm (inglise keeles sudden oak death). Ta võtab parasjagu erakinnistul maha puud, mille küljes seene viljakeha. Foto: Sander Ilvest

Puude ja metsaga töötavatel inimestel on sageli tarvis oma tegemisi juhuslikele möödujatele, vahel ka raevukatele keskkonnaaktivistidele selgitada. Ent petitsioonidega tampimine ei vii edasi, vaid mõistmiseni jõudmiseks peavad inimesed kokku saama ja üksteist kuulama, leiavad nad.

Arborist ehk puuhooldaja Heiki Hanso ütleb, et teatud survegruppide agressiivne greenpeace’ilik laamendamine on mõistlikkuse piiridest väljunud. Tema sai seda oma nahal tunda Haabersti hõberemmelga maharaiumisel.

Hõberemmelga mahasaagimise ajal sai Hanso Facebookis enda sõnul tonnide viisi sõimukommentaare. Tema firmale anti kõige kehvemaid hinnanguid. «Mind neeti maapõhja. See oli äärmiselt nõme,» ütleb Hanso, kes samas leiab ka ise, et linnapuid võetaksegi sageli arutult maha.

Püüdes puu tervislikku seisundit hinnata, jõudis Hanso sellele resistograafiga (võimaldab tuvastada mädanikku jm – toim) ühe puurimise teha, tomograafiga (võimaldab näha puu omadusi seestpoolt – toim) ei lastud teda ligigi.

Hanso oli ka see, kes puu 72 aastaringi kokku luges. See aga ei klappinud aktivistide teadmisega, kelle sõnul oli puu 300 aastat vana.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles