Eesti tänavatele jõudnud narkootikum «ufo» söövitab seestpoolt (4)

Brita-Maria Alas
Copy
Kristalset vannisoola meenutav keemiline narkootikum alfa-pvp.
Kristalset vannisoola meenutav keemiline narkootikum alfa-pvp. Foto: HANDOUT/REUTERS/Scanpix Baltics

Viis aastat tagasi USAs paanikat tekitanud narkootikum alfa-pvp ehk «ufo» on jõudnud Eestisse. Tegemist on keemilise ainega, mis söövitab inimest seestpoolt ja tekitab paranoiad. 

2015. aastal Ühendriikides paanikat tekitanud narkootikum alfa-pvp, teise nimega «flakka» või «ufo», on jõudnud Eesti tänavatele. Vannisoola meenutavat kristalset ainet kasutatakse fentanüüli aseainena. Esialgselt Ida-Eestis populaarsust kogunud narkootikum on jõudnud ka pealinna tänavatele.

Aine tekitab tarbijale paranoiad, kujutluse ebainimlikest võimetest ning eufooria. «See sööb sind niiöelda piltlikult öeldes seestpoolt ära,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Rait Pikaro «Seitsmestele uudistele». «Alfa-pvp ei pruugi tekitada kohest surmavat üledoosi, aga pikemaajalise tarvitamisega kaasnevad tervisekahjud on täiesti katastroofilised.»

2015. aastal rääkis 37-aastane kahe lapse ema uudisteallikale NBC, kuidas tekkinud paranoia ajendas teda üheksa meetri kõrguselt sillalt vette hüppama. «Ma mäletan vaid, et olin vees ja tundsin, et suudan vee all hingata,» kirjeldas naisterahvas. 

Statistika näitab, et narkokuritegude noorimad kinnipeetud on 15-aastased. «Suutsime lõhkuda nii mõnegi sotsiaalmeedia grupi, kus oli kuni mitusada liiget ja kus müüdi täiesti seinast seina uimasteid,» selgitab Pikaro, kuidas jõuti edukalt nii vahendajateni kui ka võrgustike loojateni. Eestisse jõudnud narkootikum alfa-pvp on Pikaro sõnul politseile sel aastal oluline valdkond. 

Edastas «Seitsmesed uudised».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles