Kullamaa kirik saab suveks kullatud risti ja kuuli

BNS
Copy
Kullamaa kirik
Kullamaa kirik Foto: Mihkel Maripuu

Läänemaal asuva Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Kullamaa kiriku risti ja kuuli restaureerimine ning nende katmine lehtkullaga läheb maksma ligi 21 000 eurot, kirjutab Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaal.

EELK Kullamaa Püha Johannese kogudus saatis muinsuskaitseametile loa taotluse kiriku torni risti ja kuuli restaureerimiseks. Kui kõik läheb plaanipäraselt, paigaldatakse kullatud rist ja uus kuul torni risti eeloleval suvel.

Kullamaa kirik on ehitatud 13. sajandil, kuid kiriku torn valmis 1869. aastal ja ilmselt samast ajast on ka tornikuul ja -rist. Teise maailmasõja ajal oli kuuli ja risti pihta märki lastud ning tekkinud aukude kaudu oli vihmavesi kuuli sisse pääsenud.

EELK Kullamaa Püha Johannese kogudus tellis kiriku tornikiivri risti ning kuuli halva seisukorra tõttu uuringu. 2019. aasta kevadel võtsid Rändmeister OÜ töömehed kiriku tornist alla torni risti ja ristialuse muna.

Allavõtmisel selgus, et tornimuna oli umbes pooles ulatuses hävinud ja seda taastada enam ei saa ehk tuleb valmistada uus muna. Rist oli aga üldiselt heas seisukorras ja vajab väiksemaid restaureerimistöid.

Lisaks selgus uuringust, et ka kiivri kandekonstruktsioonid on mõningaste puidumardika ning seenkahjustustega ning paiguti ei pea kiivri plekk-kate vett.

Nii risti kui ka kuuli restaureerimiseks on valminud projekt. Rändemeister OÜ tehtud hinnapakkumuse järgi lähevad tööd maksma kokku 20 868 eurot. Sellest 8340 eurot peaks katma muinsuskaitseameti toetus ning koguduse omaosalus on 12 528 eurot.

Töödest omakorda läheb risti restaureerimine maksma 980 eurot, kuuli koopia valmistamine puhastsink-plekist 3280 eurot, risti ja kuuli ettevalmistamine kuldamiseks 490 eurot, risti ja kuuli katmine lehtkullaga 10 440 eurot ning risti ja kuuli paigaldamine ja tornitipu sulgemine 2200 eurot. Need tööd on kokku 17 390 eurot, millele lisandub käibemaks (20 protsenti) 3478 eurot.

Kullamaa kirikusse on maetud Suurbritannia peaministri ja Brexiti eestvedaja Boris Johnsoni vaarema, Braunschweigi printsess Auguste Karoline. Johnson külastas viimati Eestit mullu 21. detsembril. Ta kohtus Tapal NATO lahingugrupi Briti sõduritega. Kullmaale ta siiani jõudnud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles