Elim Chan: Dirigeerimine oli pikka aega ainult meeste maailm

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Elim Chan toob Tartusse oma Antwerpeni sümfooniaorkestri – selle pika traditsiooniga kollektiivi ajaloos on 33-aastane Elim Chan orkestri läbi aegade kõige noorem ja esimene naissoost peadirigent.
Elim Chan toob Tartusse oma Antwerpeni sümfooniaorkestri – selle pika traditsiooniga kollektiivi ajaloos on 33-aastane Elim Chan orkestri läbi aegade kõige noorem ja esimene naissoost peadirigent. Foto: Jesse Willems

Reedel kuuleb Eestis kaht noort muusikatippu, kellesarnaseid satub meile võrdlemisi harva. Need on Hongkongist pärit tõusev naisdirigent Elim Chan ja pianist Alice Sara Ott, samaväärne kuulsus Yuja Wangi ja Khatia Buniatishviliga. Alice Sara Ott on Deutsche Grammophoni eksklusiivartist ning kuulub samasse HarrisonParrotti mänedžmenti, mille tippartist on ka Paavo Järvi. Eestis annavad nad oma ainsa kontserdi Tartus. Tasub leida võimalus seda kontserti külastada.

Elim Chan toob Tartusse oma Antwerpeni sümfooniaorkestri. See on pika traditsiooniga kollektiiv, kelle dirigentide hulka on kuulunud ka legendaarne ajastuteadliku esituse juhtfiguur Philippe Herreweghe. Praegu 33-aastane Elim Chan on selle orkestri läbi aegade kõige noorem ja esimene naissoost peadirigent.

Kui helistan vestluseks Elim Chanile, läheb ta oma vastustega kohe väga sügavuti. Kindlasti on hea süvenemisvõime üks tema edu saladusi. Küsin, kust sai alguse tema huvi saada orkestridirigendiks, mis veel siiani on naiste ametina pigem erandlik. Ta ütleb: «Kuulsin orkestrit esmakordselt oma kooli kontserdil. Dirigent oligi just naine. Orkester ja tema juht avaldasid mulle sügavat muljet, dirigent tundus mulle lausa võlurina!»

Elim Chan on õppinud Hongkongis nii klaverit kui ka tšellot ning laulnud kooris, Ameerikasse läks ta edasi õppima aga hoopis psühholoogiat. Üllatun, et miks mitte muusikat. Ta seletab: «Mind huvitavad ka teadused ja mind on alati kütkestanud psühholoogia. Mulle meeldib inimesi ja nende käitumist jälgida. Mul oli mõttes ka psühhiaatria, aga siis sai igatsus muusika järele kõigest sellest võitu.» Nii jätkas Elim Chan muusikaõpinguid Michigani ülikoolis Ann Arboris, nüüd juba orkestridirigeerimise erialal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles