Koroonaviirus lõi nafta hinnal jalad alt (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Nafta hind
Nafta hind Foto: Pm

Kui aktsiaturud on võtnud üha laiemalt levinud koroonaviirust suhteliselt rahulikult (vaid kahel päeval on suuremad börsid langenud enam kui ühe protsendi), siis suurema löögi on saanud nafta hind, mis aasta algusest on kukkunud viiendiku võrra.

Finantsturgude spetsialistid nimetavad olukorda, kus mingi väärtpaberi või finantsinstrumendi väärtus on langenud üle 20 protsendi, karuturuks. Karuturu territooriumile langemine on psühholoogiliselt oluline, sest üsna tihti tähendab see langustrendi jätkumist.

Möödunud reedel vapustas koroonaviirus – mille tagajärjel lennuettevõtted katkestasid lende, riigid sulgesid piire ja panid kinni linnu ning paljud Hiina tehased jäid seisma – aktsiaturge, kuid õnneks mitte väga tugevalt.

Küll aga langes esmaspäeval karuturu territooriumile nafta hind, ja seda just sellepärast, et kardeti globaalse nõudluse langust.

Nafta tootmise ja tarbimise globaalne tasakaal oli habras juba enne haiguse puhkemist, sest peamiselt tarbimist mõjutav Hiina majanduskasv üha aeglustub. Samas on Hiina maailma suurim naftatarbija.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles