Jaak Laineste: odav ja puhas elekter murrab kliima- ja keskkonnamured (7)

Jaak Laineste
Copy
Jaak Laineste.
Jaak Laineste. Foto: Mihkel Maripuu

Energiasäästu ülistamise asemel tuleb investeerida esmajärjekorras sellesse, et tagada varustatus odava ja stabiilse hinnaga, puhtalt toodetud elektriga, kirjutab start-up-ettevõtja ja kliimaaktivist Jaak Laineste (Eesti 200).

Suurte muutuste edu aluseks on fookus: tuleb tegeleda olulisega ja jätta kõrvale tegevused, mis tunduvad sageli esialgu igati mõistlikud, aga on lähemal vaatlusel ebaolulised, kõrvalteed või suisa töötavad peamisele eesmärgile vastu. Toon näite valdkonnast, millega olen mitukümmend aastat tegelenud – kasvuettevõtete ehk start-up’ide maailmast.

Kui ettevõte tahab tõepoolest kasvada kiirelt suureks, siis ei tohi jääda koduturule, ja mis veel veidram, tuleb suuresti jätta tähelepanuta kogukulude kontroll ja seega kasuminäitajad. Et kasvada kiirelt sadu miljoneid ja miljardeid väärt ettevõtteks, tuleb konkurentsitihedas suures ärimaailmas teha vaid seda, mis tagab kasvu: investeerida turundusse, tootearengusse, tehnoloogiasse – kuhu iganes, üksnes kasvuks. Firma majandustulemuste aruandes võib silma jääda aastaid suur kahjum, mida tavainimene või isegi tavaäris kogenud ärimees ei pruugi mõista.

Samas läheb omanike seisukohast äril väga hästi, sest neil on plaan, kuidas jõutakse kasumini – ja siis juba väga suureni – ettevõtte järgmistes arenguetappides. Mõistagi ei ole kahjum isegi kasvuettevõtetel omaette eesmärk, vaid sagedane paratamatus, kui fookus on suunatud tulevikku. Traditsioonilistel ettevõtetel on strateegia teine: jooksev kasum on hädavajalik ja selleks tuleb liikuda edasi väikeste riskidega, ettevaatlikult ja aeglaselt. Ka see on mõistlik ja vajalik, sest valdav enamik meile iga päev vajalikust tuleb just neilt.

Tasa ja targu liikumist ei saa me kahjuks endale lubada selle sajandi peamise väljakutse – kliimamuutuste probleemidega tegelemisel. Me näeme, kuidas võtmenäitajad halvenevad kiiresti, ning senised sammud on olnud selle piiramisel selgelt ebapiisavad. Uudis nagu «mõõdeti ajaloo kõige soojem kuu» ei ületa enam isegi uudisekünnist, selget tõendit juba alanud muutustest näeb igaüks aknast välja vaadates.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles