Näljased puugid on liikvel

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Puuke pole küll palju liikumas, kuid soojematel päevadel tasub pärast jalutuskäiku siiski oma lemmiklooma kasukas üle kontrollida.
Puuke pole küll palju liikumas, kuid soojematel päevadel tasub pärast jalutuskäiku siiski oma lemmiklooma kasukas üle kontrollida. Foto: Shutterstock

Nii mõnigi kassi- ja koeraomanik on sel talvel oma lemmiku kasukast puugi avastanud. Ka Julia Geller, kelle igapäevatöö ongi puukide uurimine, leidis pärast jalutuskäiku Tallinna lähedal asuvas metsas oma koeralt puugi.

Soomest on tulnud teateid, et seal on need putukad end ka inimeste külge haakida suutnud. Kui tavainimest võib säärane leid keset jaanuarikuud tõsiselt jahmatada, siis Tervise Arengu Instituudi viroloogia ja immunoloogia osakonna juhataja Geller ütles, et päris erakordseks seda siiski pidada ei saa. „Jah, see pole kõige tavapärasem nähtus jaanuaris meie kliimas, aga plusskraadide juures võis seda oodata.”

Kui palju sel talvel puuke liikvel on, praegu uurida ei saa, sest puugikorjamiseks mõeldud kangad läheksid märjaks ja puugid, kui neid seal kohas oleks, ei kinnituks kangale. „Aga võib oletada, et neid on metsades liikvel,” sõnas Geller. „Kindlasti ei ole praegune arv isegi võrreldav tavapärase kevadsuvise hooajaga, kus puuke on tõesti palju ja nad otsivad aktiivselt endale toitu ehk looma, kelle pealt verd saada.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles