Endine põllumajanduse tippjuht Ahto Vili: ühel hetkel tuli kõrvale astuda

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eesti Vabariigi taassünni järel kasvas Torma piimakarja toodang Ahto Vili eestvedamisel aasta-aastalt ja isegi kõigi aastate lüpsirekordite esikümnes on mitu Torma lehma.
Eesti Vabariigi taassünni järel kasvas Torma piimakarja toodang Ahto Vili eestvedamisel aasta-aastalt ja isegi kõigi aastate lüpsirekordite esikümnes on mitu Torma lehma. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Torma Põllumajandusosaühingu (POÜ) pikaaegne juht Ahto Vili saab põllumajanduse edendamise eest Eesti Vabariigi aastapäeva eel president Kersti Kaljulaidilt Valgetähe IV klassi ordeni.

Teenetemärgi pälvimise uudise teatas Vilile abikaasa. „Sellise tunnustuse puhul tuleb alati esimesena mõte, et kas ma ikka olen seda väärt. Mõnes mõttes see kohustab ka millekski,” ütles Vili.

Kuigi teenetemärgi saab Vili panuse eest Eesti põllumajanduse edendamisse nüüd, päev enne vabariigi sünnipäeva, on ta juba paar aastat põllumajandusest eemal, naudib pensionipõlve.

Oma ettevõtte, Eesti ühe edukaima piimakarjafarmi müüs ta 2018. aastal austerlastele kuuluvale Triniti grupile. „Ühel hetkel tuli kõrvale astuda, siis oli lihtsalt õige aeg,” sõnas ta.

Kuigi Ahto Vilit teatakse Torma kandi mehena, on ta tegelikult pärit Pärnumaalt. Tormasse jõudis ta 1980. aastal pärast Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetamist. Tema üks põhisaavutus on töö, mis tal õnnestus teha ajal, mil Eestist kadusid kolhoosid. Eesti Vabariigi taassünni järel kasvas Torma piimakarja toodang aasta-aastalt ja isegi kõigi aastate lüpsirekordite esikümnes on mitu Torma lehma. „Minu teada peaks esikahekümne seas olema vähemalt neli Torma lehma,” lisas Vili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles