Ennetuskampaania ei hoia ohvriks sattumast (2)

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy
Seksuaaltervise liidu kampaania «Ütle Sekseile ei!» Postimehe küsitletud noori ei kõnetanud, selle olemasolugi oli märganud kõigest üks.
Seksuaaltervise liidu kampaania «Ütle Sekseile ei!» Postimehe küsitletud noori ei kõnetanud, selle olemasolugi oli märganud kõigest üks. Foto: Mihkel Maripuu

Seksuaalset väärkohtlemist kogenud noorte hinnangul võiks väärkohtlemisest ja selle tagajärgedest rääkida juba põhikoolis või suisa algklassides, sest see aitaks ohvriks sattumist ennetada hulga tõhusamalt kui ükskõik kui hea kampaania.

Postimees rääkis ligi 30 seksuaalselt väärkoheldud kuni 20-aastase noorega. Riigi korraldatud ennetuskampaaniaid sotsiaalmeedias ja tänaval, mis peaks noorteni jõudma ja neid ohvriks sattumast hoidma, oli märganud vaid üks.

Viimati käivitati mullu kampaania «Ära ole Seksei», mis käib nii tänaval kui ka sotsiaalmeedias. Paraku ei jõua kampaania sihtgrupi ehk noorteni. Ka eksperdid kinnitavad, et kampaania korras seksuaalse väärkohtlemise probleemi ei lahenda.

Postimehe küsitletud noored ei teadnud midagi aga isegi seksuaaltervise liidu veebiküljest, mis koondab infot seksuaalvägivalla ja abisaamise võimaluste kohta, ega sotsiaalkindlustusameti loodud Laste Majast.

Kuigi 1996. aastal kinnitati põhi- ja keskhariduse õppekavva kohustusliku õppeainena inimeseõpetus, mis peaks käsitlema seksuaalhariduse teemasid, on seksuaaltervise liidu hinnangul tase kooliti nii erinev, et tähtis teema ei pruugi noorte kõrvu jõuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles