Mart Raudsaar: kuumenev Eesti (12)

Mart Raudsaar
, Postimehe peatoimetaja
Copy
Mart Raudsaar.
Mart Raudsaar. Foto: Mihkel Maripuu

Meil tasub riigi ja rahvana anda panus kliimamuutuse pidurdamise liikumisse, seetõttu kutsub Postimees arvamusliidrite päevale ühe särava esineja ökoloogia ja ühe tehnoloogia vallast, kirjutab Postimehe peatoimetaja Mart Raudsaar.

Ma ei taha laskuda vaidlusesse, kas ja mil määral inimtegevus kliimat mõjutab. Igaüks, kes aknast välja vaatab, võib veenduda, et midagi ilmaga toimub. Talvel pole üldse lund olnud ja see ei ole tavapärane.

Oma lapsepõlvest mäletan aga musta lund. Meie naabril oli kivisöeküttel katlamaja ning teatud aegadel polnud õues võimalik pesugi kuivatada. Seega, mikrotasandil pole meil mõtet vaielda, kas inimene suudab oma ümbrust reostada – kui viisakalt öelda – või mitte. Suudab küll. Arheoloogia on avastanud, et Sahara kõrb on laienenud intensiivse karjakasvatuse tagajärjel. Ja Tšornobõlis plahvatanud tuumareaktorite ümbruses ei saa inimene elada enam aastasadu. Meie võimekus muuta viljakandvat maad (ka ülekantud tähenduses) kõrbeks on ajaloo vältel suurenenud.

Meie siin Eestis ei ole enam aga nomaadid, kes võiks karjaga edasi liikuda, kui mahlakas rohi on otsa saanud. Me ei taha ja ega meil polekski kuhugi minna: ühel pool on meri, teisel pool Venemaa ja Läti. Seega peame mõtlema väga pikas perspektiivis: kuidas suudaksime oma loodust ja iseend säästa senikaua, kuni õues ananassid kasvama hakkavad, kui kliimamuutus peaks osutuma tõeseks ja pöördumatuks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles