Vene kalalaeva Pongoma uppumist asuvad uurima Soome võimud (1)

BNS
Copy
Merepääste
Merepääste Foto: Konstantin Sednev

Veeteede ameti kinnitusel on nad valmis panustama ööl vastu reedet Soome vetes põhja vajunud Vene kalalaeva Pongoma uppumise asjaolude selgitamisse. Kuna laev uppus Soome majandusvetes, kuulub uurimise kohustus Soome võimudele.

«Menetluse juhtroll on Soomel, kelle vetes õnnetus juhtus, kui ka Venemaal, mille lipu all alus sõitis,» ütles BNS-ile veeteede ameti pressiesindaja Madle Puusep.

Edasiste toimingute läbiviimiseks on Eesti Ohutusjuurdluskeskus kontaktis Soome ohutusjuurdluskeskusega. Veeteede amet on omalt poolt valmis aitama kaasa ja jagama olemasolevat informatsiooni juurdluse läbiviimisel.  

Soome vetes uppus ööl vastu reede kalatraaler Pongoma, kõik pardal olnud seitse meeskonnaliiget päästeti. Päästetöödel osalesid nii Eesti kui ka Soome päästeüksused ja kaasatud olid mõlemalt poolt ka helikopterid.

Neljapäeva hilisõhtul kell 23.36 edastas kalalaev Pongoma VHF 16 kanalil hädaabi kutsungi vene keeles, millele vastas politsei ja piirivalveameti (PPA) merevalvekeskus (JRCC Tallinn). Laev asus Soome lahes. 

Veeteede ameti laevaliikluse osakonna VTS valveoperaator teavitas vastuvõetud hädaabi kutsungist ka Soome kolleege Helsingis. Sündmuskohale suunati läheduses viibinud Libeeria lipu all sõitev tanker SFC Angara ja PPA alus Kindral Kurvits ning Eesti ja Soome päästekopterid. Kell 23.48 teatas kalalaev ümber minekust. Kell 00.08 kadus radarite ekraanidelt kalalaeva automaatse identifitseerimise märk, mis näitab laeva reaalajas asukohta.  

Vastavalt protseduuridele teavitas veeteede ameti VTS-i valveoperaator asjaomaseid asutusi ja määratud isikuid. 

«Laev sattus hätta Juminda poolsaarest 15 miili põhjas, Vene kalalaeva pardal oli seitse inimest. Laevalt edastati raadio teel abipalve ja koordinaadid. Teate kohaselt oli tegemist roolirikkega ning laeval kadus ka elekter. Laev uppus kiiresti, kuid meeskond oli jõudnud laevalt minna päästeparvele,» ütles PPA-st Marge Kohtla BNS-ile.

Esimesena jõudis PPA andmeil kohale Libeeria lipu all sõitev tanker, mille meeskond võttis merehädalised pardale. «Soome kopter parameedikutega toimetas kaks viga saanud meeskonnaliiget Helsingisse haiglasse ja Eesti lennusalga kopter toimetas viis meeskonnaliige PERH-i tervisekontrolli,» ütles Kohtla. 

Tegemist oli Vene Föderatsiooni kodanikega.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) esindaja ütles BNS-ile, et meeste tervislikku seisundit kontrolliti ning hospitaliseerimist neist keegi ei vajanud.

Päästetöödele olid kaasatud PPA lennusalk kopteriga ja kaks laeva, Soome poolt osales kopter ja kaks laeva ning kaks tsiviillaeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles