Mölder: igal ettevõtjal on õigus pöörduda riigi vastu kohtusse

Copy
Tõnis Mölder
Tõnis Mölder Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder nentis, et igal ettevõtjal on õigus pöördda riigi vastu kohtusse. 

Tõnis Mölder kommenteeris tänast AS Magnumi avaldust, et ta on juhtinud tähelepanu sellele, et riigile võivad tulla seoses apteegireformiga kahjunõuded, mis võivad ulatuda kümnetesse miljonitesse eurodesse. 

«Sellele viitasime ka eelnõus, mida Riigikogu eelmise aasta lõpus arutas. Ühelegi osapoolele ei saa tulla selline samm üllatusena,» lausub keskerakondlane Tõnis Mölder. «Igal ettevõtjal on õigus pöörduda riigi vastu kohtusse, kui ta arvab et talle on liiga tehtud. Eesti on õigusriik ja sellistel puhkudel langetab otsuse kohus,» lisades, et kahjunõudeid riigi vastu võib tulla ka teistelt turuosalistelt.  

Tema arvates on AS Magnumi teine tänane otsus, kus loovutatakse apteegid ketis töötavatele proviisoritele, õilis samm, mis võib ära hoida apteekide mass-sulgemise.  

«Kindlasti on vaja laiemalt analüüsida, kas ja kui palju selline otsus parandab ravimite kättesaadavust,» lausus Mölder.

Mölderi arvates pole sotsiaalministeerium varasemalt täitnud talle pandud ülesannet ning analüüsinud laiemalt apteegireformi mõjusid. «Tänases olukorras pean oluliseks, et debatt Riigikogus jätkuks, aga ma ei ole optimistlik selles osas, et parlamendi enamusel on tahe teha otsuseid lähtuvalt Eesti inimese huvidest, mis tagaks neile hea ravimite kättesaadavuse.»

Mis on apteegireform?

Viis aastat tagasi võttis riigikogu vastu ravimiseaduse muudatused ehk apteegireformi.

See näeb ette, et alates 1. aprillist 2020 ei tohi apteegid kuuluda ravimite hulgimüüjatele, vaid peavad vähemalt 51 protsendi ulatuses kuuluma proviisoritele.

Veebruari seisuga vastab kõigile jõustuvatele nõuetele (proviisoromand, hulgimüüja valitseva mõju puudumine ja suurtes linnades haruapteekide tegevuse lõpetamine) 187 apteeki. Nõuetele mittevastavaid apteeke on 308. 

Nõuetele mittevastavad apteegid paiknevad peamiselt suurtes linnades (üle 4000 elaniku), kus nõuetele mittevastavate apteekide osakaal on 72 protsenti, samas kui maal ja väikelinnades on see 42 protsenti (67 apteeki üle Eesti). Viimase kuu jooksul on nõuetele vastavus paranenud eelkõige maal ja väikelinnades.

Allikas: ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles