Kurikamõrvari kriminaaltoimik näitab uurijate tohutut tööd

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Bajuk (keskel) ja politsei fotorobotid kurikamõrvarist, mis saadeti meediale laiali enne tegeliku mõrtsuka tabamist.
Vjatšeslav Bajuk (keskel) ja politsei fotorobotid kurikamõrvarist, mis saadeti meediale laiali enne tegeliku mõrtsuka tabamist. Foto: PM arhiiv / erakogu

Aasta lõpus riigikohtus lõplikult süüdi jäänud kurikamõrvari Vjatšeslav Bajuki kohtutoimikuga tutvudes avaneb vastuoluline pilt omaste silmis hellast ja hoolivast inimesest, kelle tabamiseks töötasid uurijad läbi kümnete kaupa võimalikke kahtlusaluseid.

20 aastaks vangi mõistetud Bajuki kriminaalasja kaheksast kohtutoimikust ilmneb tohutu töö, mida sõna otseses mõttes nõela heinakuhjast otsinud kriminaalpolitsei kurikamõrvari tabamiseks tegi. Toimikus on sadakond isikut, keda politsei rünnaku asjus võimaliku kurikamõrvari pähe küsitles ja neilt DNA tarbeks süljeproove võttis.

Nende seas on näiteks mõrvari ohvriks langenud meteoroloog Krista Odakivi lihane vend. Klassivend, kes Odakivi mõrvapaigale mälestuseks hiljem sinna oma nimega kaardi jättis. Või siis isegi meelelahutusajakirjanduse kuulsus Ain-Villu Parvet.

Ühe mehe jõudis politsei vahepeal isegi ametlikult kuriteos kahtlustatavaks kuulutada, kuid peagi selgus, et see arvamus ei vasta tõele.

Politsei jõudis Bajukini alles üheksa kuud pärast skandaalseid rünnakuid 2009. aasta 23. novembril. Kuigi - reaalselt oli ta uurijatel peos olnud juba umbes kuu aega pärast rünnakuid: siis, kui ta 2010. aasta uusaastaööl üritas Harjumaal Kloogal oma autos üht hääletajat vägistada. Et toonane kuritegu piirdus katsega, lasti varem kohtulikult karistamata mees vabaks.

Teist korda oli tal politseiga kokkupuude 2010. aasta 17. juulil, mil ta tülitses otse skandaalse kuriteopaiga vahetus läheduses – Balti jaama vastas asuval Tornide väljakul. Seal toimus parajasti Lillede festival ja Bajuk sattus varahommikul purjuspäi sõnavahetusse kojamehega, kes kutsus mehele politsei. Kohale saabunud politseipatrull vestles Bajukiga ja lubas tal lahkuda.

Bajuki kohtuasja uurimismaterjalidest selgub ka, et kurikamõrvar üritas kahel korral endalt ise elu võtta – tõsi, seda mitte tapatööst tekkinud süümepiinade, vaid eraeluliste probleemide tõttu.

Bajuki abikaasa rääkis ülekuulamisel uurijaile, kuidas tema mees üritas endalt veene läbi lõigates elu võtta juba 2009. aasta kevadel. See oli aeg, kui tema seitsmendat kuud rase naine sai teada, et restoranis kokana töötaval Bajukil oli tekkinud armuke.

Teist korda kippus Bajuk enda elu kallale siis, kui temast olid saanud juba mõrtsukas. See juhtus 2010. aasta 9. veebruaril, mil Bajuk sulges end kodus vannituppa, manustas erinevaid tablette, tarbis alkoholi ja lõikas endal vannis veenid läbi.

Paanikasse sattunud naine kutsus Bajukile kiirabi. Peale seda, kui Bajukile tehti suusõnaline ähvardus ta järgmise enesetapukatse korral psühhiaatriahaiglasse viia, enesetapukatsed lõppesid.

Pikemalt loe Bajuki kriminaalasja materjalidest homsest Postimehest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles